18 квітня 2023, 16:00, Україна

Уряд визначив пріоритети у підтримці українських фермерів

Уряд визначив декілька пріоритетів у підтримці українських фермерів: гуманітарне розмінування та фінансова допомога. Про це повідомив перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

За його словами, Уряд разом з міжнародними партнерами багато зусиль спрямовує  на розмінування деокупованих Харківської, Миколаївської та Херсонської областей. Завдяки чому щодня збільшуються розміновані площі. 

Читати за темою: У трьох областях завершили пріоритетне розмінування сільгоспземель

Крім того, діють державні програми фінансової підтримки аграріїв. 

«В середині березня Уряд прийняв постанову, яка дозволяє аграріям ще рік — до 31 березня 2024 року — отримувати пільгові кредити. На початок квітня за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9%» аграріям  погоджено надання майже 12 мільярдів гривень. Крім того, фермери можуть отримати гранти на власний сад, на власну теплицю і переробку сільськогосподарської продукції. Це програма співфінансування: до 70% коштів оплачує держава, до 30% — заявник», — додав Тарас Висоцький.  

Що стосується врожаю зернових, то, за словами першого заступника Міністра, українські фермери націлені засіяти на підконтрольній території якомога більші площі. Загалом у 2023 році Україна може зібрати зернових не менше 45 млн тонн. За сприятливих погодних умов — до 50 млн тонн. 

«Жодних загроз для внутрішньої продовольчої безпеки в Україні немає. 45 млн тонн — це у два з половиною рази більше, ніж потрібно — українці споживають близько 18 млн тонн зернових», — підсумував Тарас Висоцький. 

Читати за темою: В Україні стартувала посівна кукурудзи

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.