У трьох областях завершили пріоритетне розмінування сільгоспземель

11 квітня 2023 45 0
Броньований комплекс для механічного розмінування DOK-ING
ДСНСБроньований комплекс для механічного розмінування DOK-ING

За тиждень в Україні обстежили понад 12 тисяч гектарів земель сільськогосподарського призначення, визначених для першочергового розмінування. За даними Міністерства економіки, розміновано 2 323 гектари сільгоспземель. Про це повідомила пресслужба Мінекономіки.

«Роботи попереду ще дуже багато і маємо докласти зусиль, щоб пришвидшити розмінування території України. Нам потрібна техніка, в першу чергу машини для розмінування. ДСНС в співпраці з МЗС доручено в стислий термін налагодити контакти з іноземними виробниками на предмет закупівлі чи замовлення таких машин. Окрім того, ми шукаємо техніку в країнах, де така техніка використовувалась раніше та є в наявності. Нарешті, активізуємо роботу з українськими виробниками, готовими працювати в цьому напрямку», — зазначила Юлія Свириденко, перший віцепрем’єр-міністр України — міністра економіки України.

За її словами, щоб пришвидшити розмінування також необхідно інтенсифікувати залучення новітніх технологій, зокрема, використання дронів, здатних виявляти вибухонебезпечні предмети.

Читати за темою: Україна розпочне виробляти техніку для гуманітарного розмінування

Так, повністю обстежено, за планом першочергового розмінування, землі в Черкаській, Дніпропетровській та підконтрольній частині Запорізької області.

За результатами обстеження землі в цих регіонах не потребують розмінування, кажуть в Мінекономіки.

В цілому в дев’яти регіонах України заплановано першочергове обстеження та розмінування в разі потреби 470 тисяч гектар земель сільськогосподарського призначення.

Мова йде про землі, розташовані на підконтрольних територіях. В регіонах, де тривають бойові дії (наприклад, Запорізька область) в перелік земель пріоритетного розмінування увійшли землі, розташовані не ближче 20 кілометрів від лінії активних бойових дій та які не піддаються постійним обстрілам.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus