26 квітня 2023, 15:00, Україна

Названо переваги зберігання кормів у полімерних рукавах

Посівна лише нещодавно розпочалась, але про зберігання майбутнього врожаю потрібно думати вже зараз. Альтернативою складському та елеваторному зберіганню є пакування у зернові рукави.

Про це йдеться в матеріалі «Cygnet Agrocompany: Одна із переваг зберігання зерна та силосу в полімерних рукавах — від­сутність за­моро­жених кош­тів» на Latifundist.com.

Як розповіли в компанії Cygnet, яка працює з рукавами з 2012 року, в рукавах можна зберігати всі зернові, але олійні — соняшник та сою — потрібно досить обережно закладати, щоб знизити ризики битого зерна. Зерно при закладанні має бути сухе і чисте: вологість — 14,5%, а смітна домішка — 2,0%.

Також зберігати в рукавах можна практично усі види кормів: силос, сінаж, корнаж, жом, пивну дробину, спиртову барду та ін. За словами генерального директора «Сігнет-Мілк» Сергія Степаниденка, основною перевагою зберігання в рукавах є краща якість силосування закладеної маси та кормів.

На його думку, рукави ефективніші за силосну яму, адже вони забезпечують:

  • моментальне закриття утрамбованої маси (погодні умови практично не впливають: дощ пішов, рукав закрили, а з ямою складніше);
  • мінімізацію небажаних реакцій у процесі консервування, а також втрат поживних речовин при зберіганні (швидке перекриття доступу повітря не дає розвиватись гнилісним бактеріям, також значно швидше відбувається процес консервування маси);
  • відсутність занесення золи в корм колесами техніки (в яму золу можуть занести колеса тракторів, які трамбують силос. В рукавах це виключено, адже маса відразу поступає на конвеєр силосного пресу);
  • мінімізацію втрат поживних речовин при згодовуванні (в рукаві, коли ми вибираємо силос чи сінаж, відкритою є невелика площа, з якої менше вивітрюються поживні речовини — 2 м в гору і 3 м в ширину і ця площа прикривається. В силосній ямі це практично неможливо зробити, хіба що купляти додатково ківш для виїмки сінажу і силосу).

А ще зберігання силосу у рукаві — це відсутність «заморожених коштів».

«У разі припинення діяльності ферми через економічну ситуацію або військові дії, гроші, вкладені в силосні ями, заморожуються. З рукавами ж інша ситуація: не купував і все, а якщо купив, то перепродав, що є досить актуально в сьогоднішніх умовах», — пояснив Сергій Степаниденко.

Починаючи з 2014 року компанія Cygnet купує рукави, виготовлені в Україні на підприємстві «Планета Пластик».

Як розповів директор підприємства «Планета Пластик» Костянтин Ващенко, аграріям вже зараз необхідно робити передзамовлення на рукави. За його словами, передзамовлення дає аграрію певні економічні вигоди, а підприємству — плановість та рівномірність завантаження виробництва. Хоча і зазначив, що завод вже підготовлює великі запаси зернових рукавів на складах, для забезпечення продукцією всіх аграріїв України.

Читайте також: Стало відомо, скільки коштує зберігання тонни кукурудзи у зернових рукавах

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.