8 червня 2023, 12:30, Україна

Господарство з Полтавщини зменшило посіви кукурудзи на користь ріпаку

«Карлівське сільгосппідприємство «ЛОС» у 2023 р. найбільші площі — 1 500 га — засіяли соняшником, ще по 1 000 га займає кукурудза та озимий ріпак, а решта — озима пшениця.

Про це йдеться в матеріалі «Олійні та економія — про посівну на Дніпровщині та Полтавщині» на Kurkul.com.

Цього року зменшили на 300 га посіви кукурудзи на користь озимого ріпаку. Хоча, як розповів голова наглядової ради підприємства Олександр Прокопенко, кукурудзу тут люблять, бо вона завжди була прибутковою.

«Цьогоріч кількість кукурудзи зменшилась на 300 га, але відмовлятись від культури не збираємось. Кукурудза в нас завжди прибуткова, не виняток і врожай-2022. Маємо власні потужності зберігання, елеватор, сушарку, плюс посіяли минулого року кукурудзу рано і зібрали в оптимальні терміни. Ми кукурудзу любимо, відмовлятися від неї не плануємо. Збирали з вологістю зерна 20%, тому досушування не стало проблемою, хоч сушарка в нас газова», — розповів голова наглядової ради підприємства Олександр Прокопенко.

В господарстві збільшили площі під ріпаком. Сіють ріпак селекції Strube, з нормою висіву до 200 тис. шт./га. Минулого року з такою нормою висіву отримали врожай 3,77 т/га в заліку.

 

«Я думаю, це господарство, як і багато інших в регіоні, буде поступово розширювати площі під ріпаком. В цілому по області площі посівів під озимим ріпаком збільшились вдвічі у порівнянні з попередніми роками», — розповів регіональний менеджер з продажу BASF у Полтавській обл. Олександр Примоленний.

Читайте також: Посівна кукурудзи проти соняшнику — хто перемагає в Центрі України

Олександр Прокопенко також зауважив, що в регіоні багато господарств розширили площі під соняшником, але вважає це недалекоглядним. Наприклад, «Карлівське СГП «ЛОС» ще не продало минулорічний врожай соняшнику: немає ціни та попиту.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.