14 червня 2023, 10:30, Світ

рф знову погрожує виходом із зернової угоди

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш стурбований тим, що росія 17 липня може вийти із «зернової угоди». Про це пише Reuters.

«Я стурбований, і ми наполегливо працюємо над тим, щоб переконатися, що можна буде зберегти Чорноморську ініціативу, і що ми зможемо продовжувати нашу роботу зі сприяння російському експорту», — сказав Антоніу Гутерріш.

Тим часом президент країни-агресорки путін заявив, що рф розглядає можливість виходу з Чорноморської зернової угоди, передає CNN.

Російський лідер поскаржився, що, мовляв, «ці коридори постійно використовуються для запуску морських безпілотників», тож рф думає над тим, щоб вийти із зернової ініціативи.

путін заявив, що росія уклала зернову угоду, щоб допомогти «дружнім» країнам Африки та Латинської Америки, підтримуючи «добрі відносини».

«Ми робимо це не для України, ми робимо це для наших дружніх країн Африки та Латинської Америки. Тому що зерно має прямувати в першу чергу в найбідніші країни світу. Було обіцяно, що наше зерно не підпадає під експортні обмеження. Але, на жаль, нас знову обдурили. Нічого не зроблено в плані лібералізації постачань нашого зерна на зовнішні ринки», — сказав путін.

За його словами, Європа є найбільшим імпортером українського зерна, і це, «схоже, є основним джерелом валютних надходжень для України».

Нагадаємо, як заявив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський, Україна буде готова продовжувати експорт зерна через Чорне море в межах «плану Б» без підтримки росії, якщо остання розірве поточну угоду. 

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.