5 липня 2023, 08:30, Садівництво

Догляд за суницею після збору врожаю: ключові аспекти

Суниця садова, будучи першою ягодою, що в достатній кількості з’являється на ринках та торгових мережах, щороку б’є рекорди за обсягами продажів. За ранній врожай споживачі готові платити понад 200 грн/кг. Саме з такої ціни в кінці квітня на початку травня 2023 року розпочиналася реалізація суниці на гуртових ринках України.  

На завершення сезону, в кінці червня, виробники реалізовували суницю уже по 50-60 грн/кг.

Водночас по завершенню сезону реалізації, сезон догляду за насадженнями суниці садової продовжується і від того наскільки будуть забезпечені потреби рослин в післязбиральний період залежатиме врожай на наступний рік.

Про це розповів доцент кафедри садівництва і виноградарства, ЗВО «Подільський державний університет), Віталій Лапчинський, для компанії LNZ Group.

«Навесні коренева система рослин та листковий апарат працювали на повну потужність, адже на формування  плодів витрачалася основна кількість асимілянтів. Після збору врожаю, два-три тижні в рослині відбувається «перебудова» фізіологічних процесів в бік зміщення на вегетативний ріст сланких пагонів (вуса) та пагонів-ріжків на яких наприкінці вегетації формується верхівкова генеративна брунька», — пояснив експерт.

За його словами, у цей час на дво-трирічних плантаціях суниці, у разі сильного заселення павутинним або суничним кліщем, слід провести скошування, згрібання і вивезення листя. На всіх інших насадженнях проводиться обрізування вусів, що позитивно впливає на якість та кількість врожаю на слідуючий рік.  

З профілактичною умовою в цей період проводиться обробіток насаджень суниці фунгіцидами та інсектицидами, а до завершення вегетації ведеться постійний контроль шкідливий патогенів.

Коли плантація суниці вже дала два врожаї, а міжряддя не мульчується, після збирання врожаю є необхідність провести міжрядний обробіток ґрунту. Такий захід присипає землею оголене молоде коріння нових пагонів-ріжків, провітрює прикореневу зону звільняючи її від продуктів інтенсивної роботи мікрофлори, покращує структуру ґрунту.   

Важливим агрозаходом для другої половини вегетаційного періоду суниці садової є внесення добрив. Зважаючи на велику потребу рослин у мінеральному живленні, основну кількість добрив (70-80% річної норми азоту та 50-60% калію) слід вносити після збирання врожаю використовуючи складні добрива. N45P60K60 в діючій речовині з послідуючою заробкою в ґрунт, сприятиме швидкому відновленні листкового апарату і формуванню генеративних бруньок. 

На бідних ґрунтах, в післязбиральний період, потребу в мікроелементах додатково компенсують кількома позакореневими підживленнями універсальним добривом DEFENDA MIKPO (3-4 кг/га) з тижневим інтервалом. Фертигація з мікродобривами значно поліпшує закладання плодової бруньки та накопичення в шийці суниць цукрів й поживних елементів.

Читати за темою: У садах активізувався небезпечний шкідник, який псує до 70% врожаю

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.