29 липня 2023, 15:00, Україна

На Тернопільщині провели експеримент із зимового посіву ярої пшениці — стали відомі результати

Всім відома ситуація, коли жнива затягуються до листопада, в результаті озиму пшеницю сіють пізно в перезволожений ґрунт. Фахівці компанії «Ерідон» та господарства «Україна» провели експеримент: 15 листопада 2022 р. посіяли 100 га ярої пшениці сорту Лікамеро на зиму.

Про це йдеться в матеріалі «CROPSTAGE-2023: Випробування найновіших гібридів ріпаку в Україні» на Kurkul.com.

На шостий день після посіву пшениця вже була покільчена, а 20 лютого, коли сніг зійшов, було видно шильце. Тобто перезимувала така пшениця добре. На цьому ж полі 15 березня було висіяно 80 га ярої пшениці цього ж сорту. Норми висіву були однакові — 4,5 млн/га.

«Зараз ми порівнюємо озимий посів з ярим і думаємо, що перший зберемо на 2 тижні раніше. Але суть не в тому, коли збирати, а у технології. Ми можемо висівати яру пшеницю восени, коли у нас погані погодні умови, пізній збір чи потрібна сівозміна, щоб зберегти структуру посівних площ», — розповіли представники господарства.

З їх досвіду, різниця у врожайності між весняним і осіннім посівом, може скласти 1,5 т/га на користь останнього. Це реально завдяки тому, що збільшується вегетаційний період і можливість закласти довжину колоса.  

Серед мінусів зимового посіву ризик вимерзання, оскільки ярі сорти бояться морозів. Але за останні 5-7 років, коли в Україні «європейська» зима, вимерзання не фіксувались.

Читайте також: Економія на насінні та пальному у 3 рази — досвід No-till господарства «Лан»

«Якщо ви обираєте такий посів, то розраховуйте так, щоб пшениця увійшла в зиму до фази 2 листочків. Бо у фазі понад 2 або 3 листочки, вона переходить на живлення ґрунтове і концентрація клітинного соку в рослині падає. У фазі 1 або 2 листочки рослина має високу стійкість до вимерзання», — розповіли фахівці компанії «Ерідон».

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.