31 липня 2023, 15:00, Україна

Бізнес пропонує запровадити «зелені коридори» для української агропродукції до дальніх портів

У зв’язку зі зривом Чорноморської зернової ініціативи російською федерацією різко загострилась необхідність підвищення пропускної здатності Шляхів солідарності орієнтовно на 1-1,5 млн т зерна більше щомісяця. Про це повідомила пресслужба Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА).

«Однак, це можливо здійснити за рахунок вивезення зерна через порти Балтійських країн (Клайпеда та ін.), Німеччини (Росток, Гамбург), Нідерландів (Роттердам), Хорватії (Рієка), Італії (Трієст), Словенії (Копер). Розвиток цих маршрутів підтримується Європейською Комісією. І, варто зауважити, що на засіданні Координаційної платформи з питань експорту української аграрної продукції представники Єврокомісії підтвердили, що взяли в опрацювання питання збільшення транспортування через вказані маршрути», — зазначили в ЄБА.

Наразі вказані маршрути використовуються дуже неактивно через складну та дорожчу логістику у порівнянні з іншими, ближчими, маршрутами. Різниця у вартості складає приблизно €30-40/т.

Тому, бізнес пропонує запровадження «зелених коридорів» для української агропродукції до портів країн Балтії, Німеччини, Нідерландів, Хорватії, Італії та Словенії, які передбачатимуть два аспекти:

  • перенесення проведення санітарного, фітосанітарного та ветеринарного контролів з прикордонних пунктів пропуску з Україною на територію країни призначення вантажу, що забезпечить значне збільшення об’ємів експорту;
  • запровадження субсидій зі сторони Європейської Комісії для компенсації додаткових логістичних витрат на перевезення.

Тож Європейська Бізнес Асоціація звернулась до Виконавчого віце-президента, Комісара з питань торгівлі Єврокомісії Валдіса Домбровскіса з прохання якнайшвидше розглянути можливість запровадження таких «зелених коридорів».

Читати за темою: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.