Реклама

США домовляються про коридори для експорту українського зерна без росії

16 серпня 2023 564 0
США домовляються про коридори для експорту українського зерна без росії
Kurkul.com

США ведуть переговори з Україною, Туреччиною, та іншими державами регіону про розвиток маршрутів експорту українського зерна без домовленостей з росією. Про це пише The Wall Street Journal

Йдеться про збільшення потужностей України для експорту 4 млн тонн зерна на місяць річкою Дунай до жовтня. Значну частину зерна планується відправляти вниз по річці та через Чорне море до найближчих портів Румунії.

Як зазначає видання, США розглядають усі потенційні варіанти, включно з військовими рішеннями, щоб захистити кораблі, що прямують до та з дунайських портів України.

Цей маршрут буде повільнішим і дорожчим, але працюватиме як альтернатива чорноморському коридору, створеному минулого року за угодою з росією, Туреччиною та ООН.

Водночас головний економіст Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Максимо Тореро заявив, що саме відновлення зернової ініціативи є критично важливим для виходу зі світової продовольчої кризи. 

«Відновлення Чорноморської зернової ініціативи сприятиме зниженню міжнародних цін та покращенню доступу до сільськогосподарської продукції для низки країн з низьким та нижчим за середній рівнем доходу. Багато з цих країн вже перебувають у складній макроекономічній ситуації, стикаючись з високим рівнем заборгованості, а зростання витрат на імпорт та економічна нестабільність значно погіршують їхню спроможність підтримувати своє населення», — сказав Максимо Тореро.

Проте експерти польського Інституту міжнародних відносин (PISM) Даніел Шлєґовський та Марцін заявили, що зернову угоду відновлювати не варто.

«Міжнародному товариству потрібно проривати російську блокаду українських морських портів, а не намагатися домовлятися з росією. Угода про зерно, за винятком експорту сільськогосподарської продукції, фактично дозволила росії створити морське ембарго щодо України під егідою ООН, що дозволило росії в односторонньому порядку заблокувати міжнародний морський шлях», — зазначили експерти.

Вони переконані, що відновлення зернової угоди знову дасть Росії можливість контролювати комерційне судноплавство, що прямує до/з українських портів, і таким чином ще більше саботувати український експорт.

Тим часом сьогодні з порту Одеси вийшло перше судно після припинення дії зернової угоди.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама