16 серпня 2023, 15:00, Україна

Втрати при зберіганні силосу у рукавах мінімальні — фахівець

На «Агрофірмі «ім. Довженка», яка входить у структуру агропромхолдингу «Астарта-Київ», був створений кормовий центр. За добу тут виготовляють близько 350 т корму, який потім відправляється на 13 ферм у Шишацькому, Гадяцькому, Зіньківському і Диканському районах Полтавської області.

Про це йдеться в матеріалі «Зберігання кормів у зернових рукавах: Досвід найбільшого в Європі кормового центру для ВРХ» на Latifundist.com.

Вже приблизно шість років концентровані корми — буряковий жом, пивну дробину, корнаж та кукурудзяну пасту — закладають у зернові рукави.

«У зернові рукави ми закладаємо близько 12 тис. т бурякового жому, ще 2,5 тис. т пивної дробини, 1,9 тис. т корнажу та 1,8 тис. т кукурудзяної пасти. Зберігати в рукаві такий корм можна цілий рік і його якість за цей час не зміниться», — розповів Роман Матіїв, керівник служби тваринництва «Агрофірми «ім. Довженка».

Роман Матіїв звертає увагу, що при заготівлі у рукави вміст сухої речовини у пасті чи корнажу повинен бути не менше 24%. рекомендований ступінь подрібнення зерна — 20-25 мм, за силосування в пізніших фазах стиглості ступінь подрібнення — в межах 8-20 мм.

При закладці жому вміст сухої речовини повинен бути не менше 22%. Вологіший жом гірше силосується та гірше зберігається. Жом підприємство бере на цукрових заводах. Минулого року заклали з ним 56 рукавів. До речі, жом тут кладуть без консерванту і коли через рік розпаковують рукав, то його якість не змінюється.

«У нашому кормовому центрі часто бувають гості, то я їм кажу: «Ось, подивіться на якість зберігання корму в рукавах». Просто ніхто ще не рахував економіку. А якщо взяти ці корми та відправити у лабораторію, дослідити на склад поживних в них речовин, то я більш ніж впевнений, що цифри будуть відрізнятися від цифр тих кормів, які зберігалися у старих силосних ямах. А якщо ще й перекласти це на здоров’я тварин?», — додав фахівець.

Крім того, що технологія зберігання у рукавах дозволяє навіть через рік отримати якісний корм, вона має й інші переваги:

  • потрібна менша кількість залученої техніки та людей;
  • обрати місце зберігання можна в залежності від виробничих потреб, організація майданчика не потребує великих трудовитрат;
  • можна запакувати стільки кормів, скільки потрібно господарству, а не скільки дозволяють сховища;
  • зведені до мінімуму небажані патологічні реакції в процесі ферментації та зберігання;
  • мінімальні втрати при зберіганні — втрати силосу у рукавах становлять максимум 5%, тоді як у силосних ямах 20-30%;
  • відсутність занесення бруду колесами техніки.

А ще це недороге доповнення до наявних потужностей зберігання. «Агрофірма «ім. Довженка» зернові рукави TM Harwell закуповує в українського виробника «Планета Пластик». Цього року теж отримали своє замовлення і вже розпочали закладання кормів.

«Компанія українська, пропонує найнижчу ціну на ринку, тому з нею і працюємо. Та й на якість у нас нарікань немає. Минулого року через повномасштабне вторгнення у «Планета Пластик» дуже сильно постраждало виробництво, тому нам довелося частину рукавів закупити в інших виробників. А вже цього року «Планета Пластик» повністю закрила наші потреби в рукавах», — підсумував Руслан Матіїв.

Читайте також: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.