Реклама
Зберігання силосу у зернових рукавах

Альтернатива силосній ямі, або Як зберігати зелений корм без втрат

8 серпня 2023 1429 0

А ви знали, що у зернових рукавах можна зберігати не тільки зерно? Їх також можна використовувати для зберігання силосу, зелених кормів чи сінажу. Технологія прийшла до нас з Німеччини й щороку фермерів, що переходять на цей метод зберігання, стає все більше. Чому саме зернові рукава, якщо є силосні ями? Тому що це економить ваші гроші. А ще зберігання кормів в рукавах – це про якість зберігання корму, яка напряму впливає на надої та прирости у тваринництві.

Про переваги силосування у зернових рукавах ми поговорили з начальником відділу продажу полімерних рукавів ТМ Harwell компанії «Планета Пластик» Олександром Черненком. До речі, назва рукава Harwell походить від двох слів «harvest» та «well», що в перекладі означає «гарний врожай».

Що таке рукав для силосування?

Рукави для зберігання врожаю виготовляють з композиції останнього покоління полімерів методом багатошарової екструзії. Тобто рукав вироблений з високоякісної сировини та має декілька шарів плівки — ззовні білі, а всередині — чорний. Білі шари відбивають сонячне світло та перешкоджають підвищенню температури всередині рукава. Внутрішній чорний шар створює природне середовище зберігання та захищає продукцію від проникнення прямих променів сонця. Крім того, всі шари містять спеціальну добавку-стабілізатор, яка захищає плівку від руйнівної дії ультрафіолетових променів.

Олександр Черненко, начальник відділу продажу полімерних рукавів ТМ Harwell компанії «Планета Пластик»

Єдиною українською компанією-виробником зернових рукавів є компанія «Планета Пластик». Але до чого тут зернові рукави, якщо сьогодні ми говоримо про силос? Насправді назва зерновий рукав прижилася у нас, а в багатьох країнах ці полімерні рукави називають силосними. Адже саме у них зберігають також силос чи сінаж. Єдиний нюанс, який відрізняє зернові рукави та рукави для силосування — це розміри.

«По структурі полімерний рукав для зберігання кормів аналогічний з зерновим, а от розміри можуть бути інші. Для зберігання зерна стандартний рукав має діаметр 2,76 м і довжину 60 м. У рукаві для силосування діаметр може бути 2,76 чи 3,05 м. Довжина теж різна, як правило це 60 або 75 м», — зазначив представник компанії.

Тип рукава Діаметр, м  Товщина, мкм  Довжина, м  Місткість силосу, т
Рукав Харвел 1,95х60 1,95 230 60 -
Рукав Харвел 2,76х60 2,76 240 60 200-240
Рукав Харвел 2,76х75 2,76 240 75 250-300
Рукав Харвел 2,76х90 2,76 240 90 300-360
Рукав Харвел 3,05х60 3,05 240 60 220-260
Рукав Харвел 3,05х75 3,05 240 75 270-320

Тобто у рукаві розміром 2,76х60 м може зберігатись 200-240 т силосу, а у рукаві 3,05х75 м — 270-320 т. Відтак компанія «Планета Пластик», як єдиний виробник в Україні, виконує замовлення на виготовлення рукавів різних діаметрів і товщини.

Технологія закладання та виїмки силосу у рукавах

Закладання силосу у полімерний рукав розпочинається з підготовки місця зберігання. На відміну від траншеї, яка є постійною, локація зберігання силосу в рукавах може змінюватись за потреби.

«На відміну від траншеї, ви можете розміщувати рукави з кормом в будь-якому місці: на фермі, біля корівника чи просто залишити на полі. При цьому кожного року ви можете міняти локацію», —  розповів Олександр Черненко.

Читайте також: Денис Мадрига: Попит на полімерні рукави торік виріс на 50 відсотків

Першочергово, потрібно уважно оглянути майданчик під рукав. Спеціального покриття не треба, але місце повинно бути відносно рівним, без гострих предметів, які можуть заподіяти механічні пошкодження плівці.

На обраний майданчик завозять рукав та обладнання для завантаження. На початок рукава встановлюється спеціальна рама, яку іноді ще називають «воротами». Вона фіксується з обох сторін тросами. Саме до цієї рами вивантажують зелений корм. Далі під'їжджає трактор разом із завантажувачем і пресує силос у рукав.

«Якщо зерно у рукав завантажується агрегатом зі шнеком, то силосна маса —  обладнанням із спеціальними  валами. Тобто під'їжджає вантажівка або трактор, скидає зелену масу і її переміщують у рукав», — пояснив Олександр.

В міру наповнення рукава трактор від'їжджає і таким чином формується наповнений рукав з кормом. Якщо у силосній ямі боки та верх застеляються плівкою, щоб створити захисний бар’єр для корму, то для рукава це не потрібно — головне щільно закрити його кінці. Як правило, для цього використовуються звичайні планки або спеціальні шнури.

«Якщо порівнювати з траншеями, то для закладки силосу в рукава техніки та людей потрібно значно менше. Фактично всього 1 трактор із завантажувачем. Якщо господарство не має завантажувача, то є ряд компаній, які надають послуги завантаження. Тобто приїжджають люди з технікою та нашими рукавами ТМ Harwell і далі відбувається процес закладання», — додав представник компанії.  

рукав для зберігання

Розвантажування здійснюється наступним чином: рукав розкривають з кінця завантаження, беруть потрібну кількість корму і знову закривають. Не потрібно одразу виймати весь корм відразу, а просто відбирається потрібна кількість силосної маси. Решта буде зберігатися й далі в рукаві без втрати якості.

Терміни зберігання

У зернових рукавах силос, як правило, зберігається протягом року. На практиці буває, що він використовується і довше. Наприклад, коли в наявності є ще рукава із запакованим торішнім силосом, то спершу використовують їх. Паралельно заготовляють силос з нового врожаю.

У рукавах можна зберігати будь-який вид корму. Класично зберігають кукурудзяний силос чи лугову траву. Але також, як корм, у полімерних рукавах можна зберігати  плющене зерно, жито, ячмінь, овес, жом чи пивну дробину.

Контроль розтягу рукава, лінійка йде в комплекті

«Корм, що зберігається в рукавах, може бути різним. Класично у фаворитах кукурудза. Активно почали використовувати ячмінь з пивоварних заводів та січку цукрових буряків. Ще один спосіб кормозаготівлі входить у вжиток і ширше охоплює тваринництво – кукурудзяна паста, що має хороші смакові характеристики, а її рівень рН відповідає показникам доброго силосу. Зерно для пасти не потрібно сушити — його з вологістю до 45% доробляють за допомогою спеціального агрегату, перетворюючи на густотекучу вологу масу, яку й зберігають у рукавах», — зазначив начальник відділу продажу.

Вигоди від зберігання кормів у рукавах

За словами Олександра Черненка, сьогодні приблизно на половині українських ферм використовують лише силосні ями чи траншеї, а на решті перейшли на силосні рукави або комбінують технології зберігання.

«Ями дістались нам від радянських ферм. І логічно, що ними продовжують користуватися. Але від тих, хто почав користуватись технологією зберігання в рукавах, ми отримуємо масу позитивних відгуків. Рукавами задоволені й керівники господарств і зоотехніки. Якщо перші наголошують на економічній вигоді, то другі — на якісній лактації та прирості молодого поголів’я», — зазначив він.

Розгляньмо детальніше переваги рукавів:

1. Менша кількість залученої техніки та людей.

«Для закладання силосу у яму потрібні люди, додаткова техніка, щоб все кагатувати, потім пресувати і накривати. Зернові рукави для силосування потребують одну одиницю техніки — завантажувач, який пакує зелену масу в зерновий рукав», — розповів представник компанії «Планета Пластик».

2. Вибір локації зберігання. 

Силосна яма використовується на постійному місці, а зерновий рукав не прив'язаний до конкретного місця. Його можна розмістити будь-де.

3. Менші втрати.

В тих місцях, де відсутня герметизація і зелений корм має контакт з повітрям, він не лише втрачає свої властивості, а й подекуди псується. Це впливає на лактацію і в результаті на кількість молока. Втрати силосу у ямах становлять до 20-30%, в той час, як у рукавах — максимум 5%. Щоб цих втрат не відбувалося взагалі, за вимогами технології зберігання за день з рукава потрібно виймати не менше 1,5-2 м упакованої маси, щоб мінімізувати всередині небажані патологічні реакції.

4. Не потрібні додаткові затрати для герметизації. 

Дно ями чи кургану вистеляють плівкою. Верх ями спочатку накривають ультратонкою (вакуумною) плівкою, а потім ще чорно-білою плівкою товщиною 120-150 мкм. Додатково закладають шинами, щоб мінімізувати контакт повітря. Для зернових рукавів це не потрібно, бо вони й так герметичні та суцільні.

  Силосна яма Силосний рукав
Кількість техніки Трактор, коток Трактор-завантажувач
Кількість людей мін. 2 1
Місце Постійне Може змінюватись
Втрати До 20% До 5%
Вид корму Не має значення Не має значення
Обʼєм Постійний Змінюється залежно від потреби

Для кого силосування у рукавах буде вигідним?

На думку Олександра Черненка, технологія силосування виключно у рукавах буде економічно виправданою для ферми до тисячі голів. Якщо поголівʼя більше, то тут раціональніше буде комбінувати ями з рукавами.

рукав для зберігання

Також, рукави обирають ті фермери, у яких поголівʼя тварин зростає. Популярний такий вид зберігання й серед господарств, які хочуть мати кілька різних видів корму.

«Звісно, залишаться ферми, які використовують ями або кургани для силосування. Але багато хто почав переходити на наші рукава для зберігання TM Harwell. Насправді у полімерних рукавах зберігати вигідніше. І ця технологія — це не лише про економію часу, коштів та логістичних шляхів. Давайте не забувати, що результат тваринництва — це в першу чергу якість. Якість продукції тваринництва напряму залежить від якості кормів», — підсумував начальник відділу продажу рукавів «Планета Пластик».

Отож, можна сміливо стверджувати, що зберігання кормів в рукавах це не лише економічно вигідно на етапі закладання, а й, безумовно, гарантована якість кормів при зберіганні. Оскільки конструкція рукавів анулює ризики контакту з повітрям, а відповідно й не може зіпсувати корм. Як стверджують в самих фермерських господарствах — за технологією зберігання корму в рукавах майбутній розвиток тваринництва та здоровий приріст поголів’я.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus