Реклама

Названо ризики проходження суден тимчасовими зерновими коридорами

22 серпня 2023 69 0
Названо ризики проходження суден тимчасовими зерновими коридорами
Kurkul.com

«Тимчасові коридори» у Чорному морі, які дозволяють цивільним суднам безпечно пройти від Босфору до портів Великої Одеси територіальними водами країн-партнерів України, мають певні ризики.

Про це заявив президент Української зернової асоціації (УЗА) Микола Горбачьов.

«Я впевнений, що «тимчасові коридори» можуть і будуть працювати, але у цій схемі існують інші ризики. Зокрема, щоб завантажити судно в портах Великої Одеси потрібно щонайменше два-три дні. Якщо у цей час інфраструктура портів знову зазнає ударів від ворожих атак, є ризик пошкодження суден й вантажів. Й хоч Україна запровадила механізм компенсації втрат, я не впевнений, що багато судновласників готові йти «тимчасовими коридорами», — пояснив він.

Тому, на думку експерта, було б доцільним, аби міжнародна спільнота детальніше пропрацювала механізми убезпечення суден в «тимчасових коридорах», наприклад, надала воєнний супровід цивільним суднам. Кораблі НАТО будуть здатні реагувати на загрози, в тому числі на ракетні атаки по портовій інфраструктурі. А бойове чергування літаків F-16, які моментально бачать й реагують на ракети, апріорі розв’яже питання безпеки у Чорноморському регіоні.

«Впевнений, що міжнародна спільнота знайде важелі впливу на росію, що дозволить відкрити вільне судноплавство в Чорному морі, адже воно не належить рф і їх претензії не корелюються з позицією, яку має Туреччина та інші країни НАТО у цьому регіоні. Консультації та переговори тривають і з Китаєм — покупцем номер один українського зерна в рамках «зернової угоди», — додав Микола Горбачьов.

Про те, що у тимчасових коридорах кораблі під загрозою і потребують захисту, заявив і президент Володимир Зеленський.

«Україна створила альтернативний зерновий коридор у Чорному морі. Він може працювати», — зазначив глава держави.

Водночас він наголосив, що аби робота коридору була стабільною, потрібне посилення «повітряного щита».

«Це важливо для Чорноморського регіону, зокрема для нашого міста Одеси. І це може бути історичним внеском Греції у загальноєвропейську безпеку, якщо ви допоможете нам із захистом саме Чорноморської акваторії і щодо систем ППО», — підкреслив президент.

Нагадаємо, контейнеровоз JOSEPH SCHULTE під прапором Гонконгу став першим судном, яке вийшло з портів Одеси після припинення дії Чорноморської зернової ініціативи. Він прямував коридором, який встановлений для цивільних суден з/до портів України.

Читайте також: Між москвою та Києвом можуть пройти переговори щодо відродження зернової угоди

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама