16 вересня 2023, 12:00, Україна

Попри більші витрати вирощувати квасолю вигідніше, ніж сою

Вирощувати квасолю вигідніше, ніж сою, навіть попри більші витрати на вирощування. Про це розповів власника «Аграрної технологічної компанії» (А.Т.К.) Юрія Дробязко в матеріалі «Я не вношу азот на сою 20 років і припинив вирощувати ГМ-сою» на SuperAgronom.com.

За його словами, квасоля не має таких проблем з логістикою, як зернові культури, при цьому користується досить великим експортним попитом: її щорічне споживання у світі сягає 250 млн т, що в кілька разів більше світового щорічного споживання того ж соняшника.

«Ви витрачаєте на вирощування квасолі в середньому на 150 доларів більше, ніж на вирощування сої. При цьому ціна на квасолю завжди в 1,5 раза, а то й у 2,5 раза вища, ніж на сою. Тобто в будь-якому випадку на вирощуванні квасолі ви отримаєте приблизно вдвічі більше, ніж на вирощуванні сої. Максимальна урожайність квасолі, яку ми в себе отримували, становила 3,8 т/га», — зауважив власник «А.Т.К.».

Він додав, що головними проблемами у вирощуванні квасолі є бактеріози, які обов'язково потрібно ретельно контролювати, а також правильне збирання культури. Неякісне збирання призведе до отримання великої кількості битого насіння, а відповідно, і до втрат прибутковості.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.