26 вересня 2023, 11:30, Світ

Єгипет шукає дешеву альтернативу зерну з росії

Єгипет шукає дешеву альтернативу зерну з росії. Так, влада країни веде переговори з комерційним банком Абу-Дабі про надання кредиту для фінансування закупівлі пшениці в Казахстані.

Про це повідомляє Reuters.

Як зазначається, наразі Єгипет є найбільшим покупцем пшениці в усьому світі, та намагається зменшити свої витрати на імпорт. За даними Reuters, переговори щодо кредитної угоди для закупівель пшениці у Казахстану знаходяться на початковій стадії.

Окрім цього ведуться переговори щодо ціни та кількості пшениці.

Також Головне управління з постачання товарів веде переговори про ціну, яка може бути нижчою за неофіційну мінімальну ціну, встановлену російським урядом, яка, як вважають, була встановлена на тендері на рівні $270/т.

Але вони також поставили під сумнів потенційну угоду, заявивши, що доставка пшениці з Казахстану буде складною з точки зору логістики, вимагаючи наземних поставок через інші країни.

Читайте також: Пшениця в портах Дунаю подешевшала до $152/т

Раніше bloomberg писав, що Єгипет перейде на постачання майже 0,5 млн тонн пшениці з Франції та Болгарії після того, як москва заблокувала постачання російського зерна.

Це вже вдруге за останні кілька місяців, коли закупівля російської пшениці єгипетським державним покупцем стає проблемою, оскільки влада в москві намагається встановити неофіційну мінімальну ціну.

Головне управління поставок товарів Єгипту погодилося купити 480 000 тонн російської пшениці в ході прямих переговорів. Ця угода була заброньована на рівні $270 за тонну, включаючи фрахт, що було нижчим від неофіційної мінімальної ціни, яку на той час намагалися встановити російські чиновники. Згодом Єгипет заявив про постачання зерна будь-якого походження. 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.