Реклама

В Україні та Європі проблема із продовольчою пшеницею — брокер

26 вересня 2023 4295 0
В Україні та Європі проблема із продовольчою пшеницею — брокер
Kurkul.com

Україна, яка входить до десятки країн-лідерів з виробництва пшениці та п’ятірки експортерів, цього сезону вперше за довгий час може повернутися до імпорту продовольчої пшениці. Такі застереження роблять виробники борошна та пекарі, натякаючи, що хліб може бути дорогим та неякісним.

Про це йдеться у блозі «Що відбувається на ринку продовольчої пшениці? Дискусія за участю виробників, борошномелів та пекарів» на Latifundist.com.

Щодо врожаю цього року, то голова ГС «Борошномели України» Родіон Рибчинський, посилаючись на дані SGS Україна, приводить такі цифри:

  • 0% — пшениці першого класу (для порівняння: 1% — у 2022 р., 3% — у 2021 і 10,1% — у 2020 р.);
  • 5,7% — другого класу (10,6% у 2022);
  • 19,5% — третього класу;
  • 33,5% — нестандартної (з сажкою, фузаріозом тощо);
  • 41,3% — четвертого класу.

Тим часом співзасновник та комерційний директор Spike Brokers Олександр Соловей розповів, що на глобальному ринку спостерігається тенденція до зменшення світових залишків пшениці.

Проблема з продовольчою пшеницею є не лише в Україні, а й у Європі. За останні 2 місяці імпорт пшениці (і саме продовольчої) в Європу збільшився.

Щодо цін, то премія на продовольчу пшеницю росте.

Читати за темою: Пшениця в портах Дунаю подешевшала до $152/т

Він також звернув увагу, що європейський ринок один із гнучких у світі щодо переходу від споживання фуражного зерна до кукурудзи. Це означає, що якщо пшениця дешевша за кукурудзу, то європейці будуть по максимуму її скуповувати на ринках. У них ця формула «зашита» в раціони. Тому щоб не вийшло ситуації, коли Європа заб’є свої стоки українською фуражною пшеницею, а українську кукурудзу купувати не буде. 

«Загалом світ поступово звикає до відсутності української продукції в логістичних ланцюжках. І це небезпечна ситуація. Якщо навіть Україна і введе обмеження на експорт продовольчої пшениці, змін на глобальному ринку не буде. Глобальний ринок дисконтує увесь наш експортний потенціал», — резюмував Олександр Соловей.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама