8 жовтня 2023, 12:00, Україна

Юристи порадили, як уникнути блокування податкових накладних

За статистикою, кожне третє підприємство в Україні зіштовхується з проблемою блокування податкових накладних. Про це йдеться у спецпроєкті «Чому блокують податкові накладні і як цього уникнути — алгоритм дій фермера» на Kurkul.com.

Як запобігати блокуванню накладної?

«Правильно заповнюйте та подайте таблицю даних платника ПДВ. Таблиця запобігає блокуванню. Але слід памʼятати, що вона буде діяти по конкретному КВЕДу. Тобто ми подаємо ПН/РК, по якому є врахована таблиця даних і тоді це буде підстава для безумовної реєстрації податкової накладної. У випадку якщо платник ризикований, то, на жаль, таблиця діяти не буде», — рекомендують в юридичній компанії «Армада».

До таблиці даних обов’язково додаються пояснення щодо специфіки господарської діяльності, які підтверджують реальність здійснення платником господарських операцій, відображених в таблиці даних, в яких, зокрема, зазначається:

  • специфіка діяльності (суть господарської діяльності) та обґрунтування необхідності використання таблиці даних платника податку на додану вартість;
  • наймані чи сезонні працівники;
  • наявність ліцензій/дозвільних документів/допусків необхідних для здійснення діяльності;
  • основні фонди/засоби, матеріальні активи, транспортні засоби, земельні угіддя тощо, які використовуються в діяльності на правах власності чи оренди, які повинні бути відображені у формі 20-ОПП, податковій та фінансовій звітності платника.

Також юристи зазначають, що строків подання таблиці Порядком 1165 не визначено, отже можна подавати її повторно чи наперед. З таблицею даних також необхідно подавати пояснення та копії документів, що можуть підтвердити здійснення платником податку на додану вартість діяльності операцій.

«Слід розуміти, що таблиця даних враховується, але не забезпечує розблокування податкових накладних. Тут потрібно звернути увагу на сукупність вимог і умов дотримання подання ПН/РК, а найголовніше — це статус ризикованості», — повідомила юрист компанії «Армада» Анастасія Луук.

Нагадаємо, у червні 2023 р. Уряд спростив механізм підтвердження реєстрації податкових накладних. Зміни були внесені до окремих положень автоматизованого моніторингу в частині питань встановлення ризиковості платника, особливостей застосування таблиці даних платника, в тому числі при визначенні операцій, відображених у ПН/РК, критеріям ризиковості здійснення операцій.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.