10 жовтня 2023, 08:30, Україна

Підживити ріпак бором оптимально саме восени — поради фахівця

Дефіцит бору є серйозною проблемою для вирощування ріпаку. Він може призвести до зниження врожаю на 20-30%, погіршення якості олії та підвищеної схильності до хвороб. Фахівці агродепартаменту LNZ Group розповіли SuperАgronom.com, як уникнути втрат врожаю через дефіцит бору, інформує Kurkul.com.

«Бор є важливим елементом для росту і розвитку рослин, але його вміст в ґрунті часто недостатній. На 25% орних земель України вміст бору є низьким, що може призвести до дефіциту цього елементу у рослин. Дефіцит бору може негативно вплинути на розвиток рослин, що призведе до зниження врожаю. Для забезпечення рослин бором треба вносити борні добрива», — рекомендують експерти.

Бор є важливим елементом для росту і розвитку рослин, але його засвоєння може бути ускладнене за умов високого рівня рН ґрунту (>7,5). У таких умовах бор утворює стійкі сполуки, які недоступні для рослин. Він також може зв'язуватися з іншими елементами, такими як залізо, алюміній, органічна речовина та глинисті мінерали ґрунту.

Надходження бору в рослину також залежить від вологозабезпеченості ґрунту. Посуха може призвести до зниження засвоєння бору, особливо в фази, коли він дуже необхідний, наприклад закладання генеративних органів та цвітіння. Низька мобільність бору в рослині також ускладнює його надходження до тих частин рослини, які найбільше її потребують.

Щоб запобігти дефіциту бору на ґрунтах з високим рН, необхідно вносити борні добрива.

Осіннє підживлення бором

Осіннє підживлення бором є важливим для забезпечення нормального розвитку і зимостійкості ріпаку. Воно допомагає рослинам засвоїти більше цукрів і накопичити їх у кореневій шийці, що підвищує морозостійкість.

Чотириразове підживлення

Загалом на ріпаку рекомендується до чотирьох внесень бору. 

  • Перше підживлення проводять восени, після появи 4-6 листків. 
  • Друге — навесні, коли відновилася листкова маса. 
  • Третє — під час росту пагонів. 
  • Четверте — під час розвитку бутонів.

Ефективне рішення

Для забезпечення рослин ріпаку бором фахівці LNZ Group рекомендують внесення продукту DEFENDA БОР, що містить 14% бору та азот.

Читайте також: 

Ірина Кошкіна, Kurkul.com, 2023 р.