9 жовтня 2023, 13:30, Агрохімія

Осінній догляд за суницею: підготовка саджанців до зими

Суниця — одна з найпоширеніших ягідних культур, яка з кожним роком все більше і більше здобуває прибічників у вирощуванні, проте лише вчасний і правильний догляд за насадженнями дозволяє отримати гідний врожай якісних ягід.

Про це розповів кандидат с.-г. наук, доцент кафедри садівництва і виноградарства ЗВО «ПДУ» Віталій Лапчинський для компанії LNZ Group, інформує Kurkul.com.

За словами фахівця, для забезпечення високої продуктивності плантацій суниці, в другій половині вегетації необхідно працювати на збільшення кількості та якості пагонів-ріжків на яких формуватиметься майбутній врожай. Так, розростання кущів, поряд із закладанням генеративних бруньок, призводить до формування великої листкової поверхні, звідки збільшується інтенсивність поглинання води й поживних речовин з ґрунту.

«За умов осінніх високих температур та відсутності вологи, що склалися цього року на більшій території України, листя, як «верхній двигун» рослин, для забезпечення процесу транспірації, використовує енергію біохімічних процесів, що проходять всередині рослинного організму. Рослини «спалюючи цукри» на дихання, витрачають запас вуглеводів необхідних для успішної перезимівлі і якщо не вжити заходів, в зиму підуть виснажені, а  навесні можуть значно знизити врожайність», — додав Віталій Лапчинський.

Для зменшення осіннього водного стресу, в жовтні-листопаді слід провести вологозарядкові поливи плантацій суниці з використанням добрив з легкодоступними фосфором та калієм DEFENDA МАКРО (4-20-20).

DEFENDA МАКРО — високоефективне збалансоване добриво, мінеральний склад якого розроблений для швидкого усунення дефіциту фосфору та калію, підвищує стійкість рослин до стресу та має фунгіцидну дію

«Використавши восени сформований листковий ресурс для «накачування» тканин рослинного організму суниці елементами живлення, ми забезпечуємо кореневище і коріння суниці запасами поживних речовин, страхуємося від ризиків вимерзання та забезпечуємо майбутній врожай», — підсумував науковець.

Читайте також: Функціональні добрива та антистресанти при садінні суниці — рекомендації виробника

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.