Функціональні добрива та антистресанти при садінні суниці — рекомендації виробника

Функціональні добрива та антистресанти при садінні суниці — рекомендації виробника

LNZ Group 13 квітня 2023 1476 0

Скороплідність, технологічність, наявність сортової пропозиції, а основне – високі смакові якості та прихильність покупців,  забезпечують успіх при вирощуванні цієї культури.

В Державний реєстр сортів рослин придатних для поширення в Україні у 2023 році занесені 68 сортів суниці. Країною заявником на 20 з яких є українські установи, 18 – Італія, 12 – Нідерланди, 9 – США, 7- Великобританія та 2 Німеччина. Переважна більшість представлених в реєстрі сортів суниці зарубіжного походження придатні для вирощування як у відкритому, так і в закритому ґрунті. Водночас українські сорти або не протестовані на такий спосіб вирощування, або ж придатні лише для вирощування у відкритому ґрунті.

Підбираючи сортовий набір для вирощування суниці слід пам’ятати що найкращого, навіть, з врахуванням світової колекції, немає. Слід звертати увагу на 3-5-сортів, що підходять для Вас за стійкістю до несприятливих факторів навколишнього середовища та забезпечать необхідний період реалізації плодів.

Під час закладання плантації, окрім сорту важливе значення має вибір ділянки, підготовка ґрунту та конструкція насаджень. Найкращі ґрунти для вирощування суниці – середні та легкі аеровані з незначним ухилом, адже коренева система суниці не витримує перенасичення водою верхнього шару. Суницю бажано висаджувати на ділянках захищених від сильних вітрів, де створюються кращі умови зволоження під час вегетації. Рослини у затишку менше пошкоджуються суховіями, а цвіт краще відвідується комахами.

Читайте також: Садимо суницю: фріго, касетна розсада чи з насіння — експертна думка

Якщо ж вам не вдалося уникнути несприятливих погодних умов внекореневе внесення добрива-антистресанта DEFENDA АМІНО в нормі 0,5-1,0 л/га активізує фізіологічно-обмінні та репродуктивні процеси, допоможе вийти рослинам з критичного стану.

Найкращим строком посадки розсади суниці з відкритою кореневою системою (фріго) є весна, період початку польових робіт, коли ще достатньо вологи, а ґрунт дозрів та прогрівся до 10-15 градусів. Розсаду для садіння бажано використовувати оздоровлену, що підвищить продуктивність ягідника на 7-25%.

Кращими для закладання ягідника є рослини, що мають товщину кореневої шийки 10-15 мм. Кількість рослин на гектар може бути в межах 28-40 тис. при звичайній та 50-60 тис. рослин на гектар, при загущеній схемі садіння.

Для зниження стресу та стимулювання росту коренів і вегетативної маси рослин, перед посадкою, кореневу систему садивного матеріалу суниці бажано обробити 0,1% розчином DEFENDA АСКО ГУМАТ – функціональним добривом направленої дії.

На початку цвітіння, з рослин висаджених розсадою фріго, видаляються квітконоси, це сприяє закладанню плодових бруньок на наступний рік. Протягом першого року вегетації на ягіднику ведеться фунгіцидний та інсектицидний захист, гербіцидна боротьба з бур’янами, яка в поєднанні з міжрядними обробітками дозволяє зняти міжвидову конкуренцію за поживу та вологу, створити умови для закладання врожаю на наступний рік.

Для забезпечення в приземному шарі сприятливого водно-повітряного режиму та покращення якості ягід суниці, використовується мульчування насаджень соломою. Солому на ягіднику розстеляють на другий від посадки, перед опусканням квітконосів.

В ягідниках, запроєктованих на збирання товарного врожаю в першому році вегетації, спочатку формуються гряди, закладаються поливні шланги, розстеляється плівка, яка фіксується ґрунтом по обидві сторони гряди та лиш після цього в пророблені отвори висаджується розсада суниці. Протягом року догляд за інтенсивними насадженнями суниці полягає в припиненні інтенсивного росту рослин після збирання врожаю, обробці засобами захисту від хвороб та шкідників.

Щоб розтягнути тривалість плодоношення з метою отримання пізнього врожаю суниць, висаджуються сорти нейтрального дня, які за сприятливих температурних умов здатні родити до пізньої осені. Сорти нейтрального дня особливо вимогливі до умов живлення. Для забезпечення постійного плодоношення потрібні підвищені норми калію, азоту та бору.

Читайте також: Як не прогоріти з вирощуванням суниці та інших ягід — аналіз ґрунтово-кліматичних умов

Легкодоступним джерелом бору для рослин перед цвітінням слугує моноелементне добриво з особливою формуляцією DEFENDA БОР, яке в нормі 0,5-1 л/га. шляхом позакореневого підживлення, здатне компенсувати дефіцит мікроелемента на всіх сільськогосподарських культурах.

Щоб забезпечити нормальний розвиток рослин та отримання врожаю високої якості, оптимальним є регулярне підживлення насаджень універсальними добривами з використанням крапельного зрошення.

DEFENDA МАКРО – високоефективне, збалансоване добриво, розроблене для швидкої компенсації макро та мікроелементів шляхом фертигації, або позакореневого підживлення. Сприяє швидкому наростанню кореневої системи, збільшує розмір та інтенсивність забарвлення ягід.

В літні місяці, для уникнення перегріву ґрунту під плівкою, проводиться дощування насаджень, розстелення соломи або білого агроволокна.

Витрати праці при вирощуванні полуниці на плівці знижуються на 25-30%, приблизно ж на стільки підвищуються затрати на закладання ягідника та збільшується рентабельність виробництва плодів.

Для компанії LNZ GROUP, доцент кафедри садівництва і виноградарства ЗВО «Подільський державний університет», кандидат с.-г. наук, Віталій Лапчинський.

© Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus