19 жовтня 2023, 14:30, Садівництво

Вирощувати виноград без крапельного зрошення стало неможливо — винороб

За останні 7-8 років настільки змінились кліматичні умови, що вирощувати виноград без крапельного зрошення стало неможливо. Про це розповів винороб Володимир Паларієв (господарство «Фрумушика-Нова» з Одещини), передає posteat.ua.

«Усі старі виноградники сохнуть. Ми заклали виноградники уже з крапельним зрошенням і займаємось інтенсивним виноградарством — 5290 кущів на одному гектарі. Усі наші саджанці на середньорослих підщепах. Ми регулюємо навантаження на кущ зеленими операціями. Не дарма кажуть, що вино робиться на винограднику», — пояснив винороб.  

Виноградник господарства розташований на важких суглинках, глинистому  чорноземі. Місце дуже вітряне і сонячне. 

«Це створює багато викликів, адже виноград — живий організм. Він зазнає різних видів стресу: сонячні опіки або неправильний розподіл вологи. Так званий надземний гідрострес блокує набір води з ґрунту і ягода погано набирає всі необхідні фізично-технологічні параметри», — зауважив Володимир Паларієв.

За його словами, 2023 рік дуже важкий для виноградарів.

«Білі сорти винограду погано набирають цукри. Цього року все дозріло дуже швидко і одночасно. Однак ми впорались і готуємо навіть новинки», — підсумував винороб. 

Читайте також: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.