12 листопада 2023, 12:00, Україна

Чи адаптується ринок дизельного пального в Україні до нових умов?

За прогнозами Нацбанку, ціни на пальне в Україні мають стабілізуватися вже наступного року.  Про це пише Kurkul.com з посиланням на «Інфляційний звіт» НБУ. Однак експерт Сергій Куюн скептично ставиться до цього  прогнозу. 

«Це дуже сміливий прогноз, оскільки всі прогнози, які робилися останні два роки, не справдилися. Ринок пального перебуває в стані хаосу, і важко передбачити, як він поведе себе в майбутньому», — зауважив директор консалтингової компанії А-95 Сергій Куюн в коментарі Informator.ua.

Ситуацію з цінами може ускладнити блокування з боку перевізників на польському кордоні. У свою чергу, Україна не збирається навіть розглядати вимогу польських страйкарів-перевізників про повернення до дозвільної системи вантажних перевезень.

Щодо дизпалива, то Сергій Куюн зауважив, що наразі ситуація в Україні є стабільною. За його словами, є запаси пального та альтернативні джерела постачання.

«Зараз оператори шукають шляхи, як об'їхати польський кордон, можна їхати через Словаччину, але основним виходом цієї ситуації є нарощування залізничних перевезень. Це вже відбувається. Минулого тижня фіксували збільшення залізничних постачань на 50%», — наголосив Сергій Куюн.

Експерт також зазначив, що ціни на дизельне пальне в Україні можуть не змінитися.

«Я думаю, що з бензином, дизелем проблем особливих не буде. Зі скрапленим газом, скоріш за все, теж. Буде залежати від того, наскільки цей страйк затягнеться, деякі спостерігачі не виключають, що це ненадовго. Я думаю, що найближчі 2-3 тижні будуть, як і зараз, досить напруженими. Потім ринок знайде нові джерела постачання. Сподіваємося на краще, готуємося до гіршого», — додав Сергій Куюн.

Читайте також: Від блокади польського кордону найбільше постраждають дрібні фермери — трейдер

Ірина Кошкіна, Kurkul.com, 2023 р.