Реклама

У короткостроковому періоді зростання цін на пальне пришвидшиться — НБУ

6 листопада 2023 230 0
У короткостроковому періоді зростання цін на пальне пришвидшиться — НБУ
Kurkul.com

В Україні пальне буде дорожчати до кінця 2023 року. Однак вже з наступного року ціни мають стабілізуватися. Про це пише Kurkul.com з посиланням на «Інфляційний звіт» Національного банку України (НБУ).

Як зазначається, зростання цін на пальне очікувано відновилося (на 6,2% р/р у вересні). Причинами цього передусім є повернення повного оподаткування, а також зростання світових цін на нафту.

Згідно з даними Нацбанку, у короткостроковому періоді зростання цін на пальне пришвидшиться. Це матиме непрямий проінфляційний вплив на вартість інших товарів та послуг.

Однак, як повідомляється у звіті, з наступного року ціни на пальне стабілізуються завдяки поступовому зниженню вартості нафти у світі.

Читайте також: Експерт розповів, чи очікувати на подорожчання пального у листопаді

Нагадаємо, з 1 липня податки на пальне повернулися на довоєнний рівень, що призвело зростання цін на АЗС. Так, за липень вартість дизельного пального зросла на 2,45 грн/л. Середня ціна склала 48,6 грн/л.

У серпні ДП подорожчало ще на 4,4 грн/л до 52 грн/л. Вже наприкінці вересня вартість дизпального на окремих АЗС перевищила 58 грн/л.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама