16 листопада 2023, 12:30, Україна

Дрібним і середнім фермерам рентабельно возити збіжжя в ЄС автотранспортом — думка

Нещодавні переговори українських урядовців з польськими перевізниками не принесли успіху. Останні вже понад тиждень продовжують блокувати три найбільші пункти пропуску на кордоні з Польщею. Від цієї блокади найбільше страждають дрібні та середні фермери.

Про це розповів власник агропідприємства з Житомирщини Ігор Туревич в інтерв'ю «З української сторони кілометрові черги, а з польської — авто на українських номерах зводять з автобанів на платні паркінги. Тиждень блокади на кордоні» на Latifundist.com.

Фермер розповів, що до країн Балтії він возить автотранспортом кукурудзу, ріпак та пшеницю.

«Як тільки поляки у квітні цього року ввели імпортний бан на українську агропродукцію, то ми почали возити свій врожай на Клайпеду. А там вже наші покупці або реалізовували їх на внутрішній ринок, або перевантажували і продавали в інші країни», — пояснив Ігор Туревич.

Назад, за його словами, везуть мінеральні добрива та кормові добавки для свого виробництва, щоб зекономити трохи на логістиці та зробити свій товар якомога дешевше, або машини йшли з найманим вантажем.

Також фермер запевняє, що дрібному фермеру вигідніше користуватись автотранспортом, а не залізницею:

  • по-перше, залізничний транспорт зараз майже корелюється з ціною автотранспорту;
  • по-друге, поляки повільно обробляють залізничний транспорт — на кордоні продавець потрапляє в часову прірву і невідомо коли товар потрапить до покупця і коли ти отримаєш за нього кошти; 
  • по-третє, якщо за період простою вагон був неякісно закритим, або ще щось трапилося і зерно втратило якість, то поляки його не пропустять і повернуть назад. 

«Залізничними перевезеннями зараз займаються великі компанії, які побудували на західних кордонах перевантажувальні термінали. Середній і дрібний фермер не може користуватися цією опцією — його туди навіть не пускають. Та якщо і пускають, то середня ставка перевалки з широкої на вузьку колію обходиться у €18-25/т. А тепер порахуємо, якщо кукурудза коштує на кордоні €125/т, вартість доставки до кордону в середньому €25/т, то в господарствах вона повинна коштувати €65-75/т. Стоїть питання, чи є сенс її вирощувати?», — підсумував Ігор Туревич.

Читайте також актуальні матеріали на Kurkul.com:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.