19 листопада 2023, 12:00, Україна

Опади сприяли поширенню хвороб у посівах озимого ріпаку

Опади сприяли поширенню хвороб у посівах озимого ріпаку. Про це пише Kurkul.com з посиланням на «Фітосанітарний звіт щодо стану сільгоспкультур» Держпродспоживслужби.

Як зазначається, пероноспорозом, фомозом, альтернаріозом, білою плямистістю, бактеріозом, циліндроспоріозом уражено 2-12% рослин за розвитку хвороби 0,1-5%.

Осередково в посівах культури спостерігається живлення хрестоцвітих блішок, капустяної попелиці, білокрилки, гусениць ріпакового пильщика, біланів, підгризаючих совок. Ними заселено та пошкоджено 2-12% рослин у слабкому та середньому ступені.

Для запобігання переростання та покращення перезимівлі у фазу 5-6 листків озимого ріпаку фахівці Держпродспоживслужби рекомендують провести обробку дозволеними до використання пестицидами.

Читайте також: У п'яти регіонах на посівах озимих культур шкодить озима совка

На озимих зернових у Дніпропетровській, Житомирській, Івано-Франківській, Запорізькій, Одеській та Полтавській областях відмічається мляве живлення личинок хлібної жужелиці (туруна).

Гусениці озимої совки доживлюються на озимих культурах та пошкодили 0,8-8% (Дніпропетровська, Житомирська, Запорізька, Кіровоградська, Полтавська, Тернопільська обл.) озимої пшениці та ріпаку. 

В усіх агрокліматичних зонах до 2-10% рослин озимих зернових пошкоджено личинками злакових мух. У південних областях осередково доживлюються злакові попелиці, цикадки.

На 7-45% обстежених площ борошнистою росою уражено 1-7% рослин, септоріозом охоплено до 10% рослин, бурою листковою іржею, кореневими гнилями до 1-6% рослин. Скрізь на посівах озимого ячменю гельмінтоспоріозом уражено 2-7% рослин. На рослинах озимого жита у Волинській, Львівській областях продовжується розвиток кореневих гнилей, ринхоспоріозу, якими уражено 1-3%. 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.