21 листопада 2023, 14:30, Сільгосптехніка

Блокування кордону з Польщею може вплинути на постачання пального — Качка

Україна повідомила ЄС про передкризову ситуацію на ринку пального через блокаду кордону польськими перевізниками. Про це розповів заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка.

З його слів, блокування може вплинути на критично важливі постачання енергоресурсів для України. Найбільшою мірою це стосується скрапленого газу, меншою — бензину й дизельного пального.

Як зазначив Тарас Качка, Київ готовий обговорити додаткові правила для поліпшення роботи як українських, так і польських перевізників.

Читайте також: Чи адаптується ринок дизельного пального в Україні до нових умов?

Наразі український уряд намагається врегулювати ситуацію. Відомо, що однією з пропозицій української сторони був безперешкодний рух паливовозів, бо вони працюють виключно на забезпечення внутрішніх потреб України й навіть теоретично не можуть складати конкуренцію польським перевізникам. Але її було відкинуто, як і решту пропозицій. Про це розповіли експерти Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн та Наталя Курган.

Тим часом український ринок не стоїть на місці. Дедалі більше імпортерів змінюють маршрути, прямуючи з Польщі на Словаччину та Румунію. Кон’юнктура сприяє, бо надвисокі логістичні витрати покриваються зниженням закупівельних цін.

«Понад те, наразі існують усі передумови для зменшення цін на АЗС як на бензин, так і на дизпаливо. Цей процес уже розпочався, окремі мережі знизили ціни на бензин на 1–2 грн/л. Вочевидь тренд триватиме», — прогнозують експерти.

Також вони зазначили, що блокада кордону насамперед шкодить саме Польщі та її трейдерам

«Україна дала Польщі величезні транзитні потоки, завантажила порти, залізниці та виробників різноманітної продукції. Якщо страйк затягнеться, це може призвести до втрат польських трейдерів, які сьогодні закупилися пальним під українські потреби, але змушені рахувати збитки. У середньостроковій перспективі українські постачальники можуть переорієнтуватися на нові джерела імпорту, які зараз вимушені вишукувати. Окрім добре відомої нам Румунії, це можуть бути Хорватія, Сербія та інші», — підсумували в Консалтинговій групі «А-95».

Тим часом українські АЗС за період з 17 по 20 листопада знизили ціни на дизельне пальне на 0,47 грн/л. Про це пише Kurkul.com на основі даних Консалтингової групи «А-95».

Так, наразі середня ціна ДП становить 54,94 грн/л. Найдорожче придбати дизель можна на АЗС Донеччини — по 56,78 грн/л, найдешевше на Закарпатті — по 53,13 грн/л.

Тим часом лідером за ціною ДП залишається SOCAR — 59,99 грн/л.

Читайте також: У короткостроковому періоді зростання цін на пальне пришвидшиться — НБУ

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.