22 листопада 2023, 15:30, Україна

З грудня буде спрощено процес безумовної реєстрації податкових накладних

Кабмін затвердив поправки у порядку реєстрації податкових накладних і у механізмі їх блокування. Відповідна постанова №1154 від 7 листопада 2023 р. опублікована на Урядовому порталі. Повідомляє AgroPolit.com.

Зокрема зазначається, що документ набирає чинності 9 грудня.

Постанова, яку ухвалив Кабмін, має спростити процес безумовної реєстрації податкових накладних. Тобто коли платник податків відповідає певним критеріям, на підставі яких СМКОР реєструє його ПДВ-накладні без перевірок та «ручного» втручання.

«Частка заблокованих накладних у найближчій перспективі має скоротитися вдвічі, тобто десь до 0,45–0,5%. У середньому щомісяця кількість компаній, яких стосується блокування накладних, становить 24 тис. Частка «заморожених» накладних у вересні була на рівні 1%, у жовтні — 0,92%», — йдеться у повідомленні.

Тож, запроваджено нові показники, які будуть використовуватися для оцінки ступеня ризику платників податків загалом і для безумовної реєстрації накладних зокрема.

«Якщо платник ПДВ потрапляє до категорії ризикових, практично всі його ПДВ-накладні потрапляють під блокування. Крім того, тепер до умови безумовної реєстрації накладних входить загальна сума сплаченого компанією ПДВ, яка за останні 12 місяців перевищує 10 млн грн», — пояснили в AgroPolit.com.

Читати за темою: Чому блокують податкові накладні і як цього уникнути — алгоритм дій фермера

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.