4 грудня 2023, 11:00, Україна

Аграрії прифронтових регіонів зменшили посіви зернових на користь соняшника

Посіви зернових культур, у тому числі озимих, в прифронтових регіонах помітно зменшились від минулого року. Здебільшого ці площі засівали соняшником, тож і попит на насіння соняшнику збільшився.

Про це розповів Сергій Бухтик, регіональний менеджер у Запорізькій, Дніпропетровській та Донецькій областях компанії «Євросем», в матеріалі «10 років на насіннєвому ринку України: від старту компанії Євросем до великої наукової роботи» на SuperAgronom.com.

При цьому він зазначив, що аграрії надають перевагу не класичним гібридам, а тим, які мають генетичну стійкість до певних груп гербіцидів. Адже такий «хімічно стійкий» соняшник вирощувати і зручніше, і дешевше в результаті.

«За моїми спостереженнями, зараз на першому місці за популярністю сульфо-гібриди, на другому імі-гібриди, і лише на третьому класичні. За цими трендами ми встигаємо, звісно. Проте в тому, що «Євросем» виробнича компанія, яка насіння сама виробляє, а не перепродає, є і мінус. Ми не можемо запропонувати аграріям більшу кількість насіння, ніж виростили, а останнім часом буває так, що попит перевищує цю кількість», — зауважив регіональний менеджер.

Читати за темою: Насінництво соняшнику — як заробити більше з традиційної культури

За словами Сергія Бухтика, його регіон з початком повномасштабного вторгнення став «найпроблемнішим», адже частина територій опинилась в окупації, частина знаходиться у прифронтових зонах.

«Я сам мешкаю в Запоріжжі, і дуже прикро, що наразі у місцевих фермерів склалася така ситуація, коли десь 75% області окуповано, а на інших землях люди просто не знають, чи варто щось сіяти, і чи буде кому збирати вже посіяне. Особливо ця розгубленість була помітна минулого року. Люди напрацьовували роками, і дуже важко зараз дивитись на те, як результати цієї праці руйнуються», — додав Сергій Бухтик.

Він також зазначив, що площі з якими працював раніше зараз зменшилися через вторгнення. Але на тих підконтрольних територіях, де люди продовжують працювати і сіятись, попит на насіння компанії «Євросем» лише зріс.

«Тому що якість маємо гарну, а ціна зазвичай помітно нижча, ніж у відомих транснаціональних брендів. В нинішніх умовах, коли кожен намагається вкладати менше грошей у гектар, але при цьому щось отримати, питання ціни ТМЦ, в тому числі насіння, важливе», — підсумував експерт.

До слова, компанія «Євросем» цьогоріч святкує 10 річницю на насіннєвому ринку.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.