Насінництво соняшнику — як заробити більше з традиційної культури

Насінництво соняшнику — як заробити більше з традиційної культури

8 листопада 2023 1383 0

«Фермери бідкаються на ціну соняшнику — трейдери розводять руками» — приблизно так можна охарактеризувати ситуацію на ринку олійних. Тому аграрії вже думають про те, як і який сіяти соняшник у наступному сезоні і як збільшити його маржинальність.

Соняшник може бути знову рентабельним і у фермерів є потенціал в зростанні його прибутковості ще на 50%, переконані засновники компанії «Євросем» Антон Посунько та Дмитро Шацман. З ними ми і поговорили про те, як заробити більше на вирощуванні соняшнику.

Чи важко стартувати в насінництві соняшнику

Насінництво — це один з варіантів диверсифікації виробництва у господарстві та формування доданої вартості на кінцевому продукті. Це стратегічне завдання для всієї України – пройти шлях від сировинного придатку до надійного виробника товарів з високою доданою вартістю. З падінням цін на товарне зерно напрямок насінництва стає привабливим та актуальним для українських фермерів.

«Насінництво — це додаткова можливість збільшити свою рентабельність або хоча б, як мінімум зробити господарство прибутковим. Тому ключовий момент насінництва —  це збільшення додаткової вартості на гектарі. Це одна зі стратегічних цілей нашої держави — з продавця ресурсів перейти на виробника продуктів з доданою вартістю», — зазначив Антон Посунько.

Дмитро Шацман та Антон Посунько (з ліва направо)

Найбільше, що турбує фермерів при виробництві насіння — це можливість реалізації, оскільки з товарним зерном вже є напрацьована схема з закупівельниками та трейдерами. А от продати насіннєвий матеріал складніше, потрібно мати цілу сітку покупців, працювати над просуванням, логістикою та збутом.

Щоб позбавитись цих турбот, можна заключити партнерські контракти на вирощування насіння для інших брендів. Наприклад компанія «Євросем» займається доробкою та реалізацією насіння самостійно. При цьому компанія ділиться технологією та гарантує агрономічний супровід. Що для початківців дуже важливо.

«Ми запрошуємо до співпраці фермерів, які готові розпочати свій шлях в насінництві та непогано заробити. В той час, коли більшість культур мінусові, насінництво може перекрити діру в бюджеті», — зазначив Дмитро Шацман.

За його словами, програма спільного вирощування дає змогу отримати з гектара соняшнику від 20% до 50% додаткової маржинальності, порівняно зі стандартними показниками.

Умови програми спільного вирощування соняшнику

В чому полягає суть співпраці: фермери підписують однорічну угоду, за якою зобовʼязані виділити поле під ділянку гібридизації соняшнику. «Євросем», зі свого боку:

  1. Надає безоплатно насіння батьківських форм
  2. Забезпечує повним комплексом агрохімії на дану ділянку
  3. Проводить повний агрономічний супровід від посіву до збирання
  4. Гарантовано викуповує весь об’єм вирощеної продукції

«Наша технологічна команда повністю бере на себе функції агронома. Переважно агрономи господарства навантажені на максимум і не мають досить часу для приділення великої уваги саме ділянці гібридизації. А наш агроном веде повністю весь процес від весняної підготовки ґрунту до збирання. Фермер повинен просто підготувати ділянку, мати чи орендувати техніку для посіву та обробки, зібрати врожай і відвантажити нам, а все інше: сушка, доробка, калібрування, фасування, продаж — це наш клопіт», — розповів Дмитро Шацман.

Одна тонна насіннєвого соняшнику дорівнює в ціні 4 тоннам товарного.  Для розрахунків використовують не ціни, на момент збирання, а пікові значення ціни за певний період. Тому немає потреби постійно моніторити біржі та чекати коли зросте ціна на продукцію.

Соняшник

«Якщо говорити про ціну, то ми рахуємо по найвищій за домовлений період. От зараз ціна 9-11 000 грн/т соняшнику. Ми рахуємо виходячи з ціни 13-14 000 грн/т, бо розуміємо що не всі будуть продавати врожай одразу, хтось буде чекати січня-грудня, коли ціна зросте. Також хочу зазначити, що ми частково сплачуємо аванс навесні!», — додав представник компанії.

Для своїх партнерів компанія виплачує аванс навесні та влітку. Крім цього, в рамках співпраці, можна прокредитувати купівлю насіння власного виробництва на товарні посіви господарства.

Ключовий момент — це ділянка

Виникає слушне питання: чому «Євросем» не орендує землю самостійно? Тому що вирощування соняшнику потребує дотримання сівозміни і вирощування цілого набору інших культур. Відтак «Євросем» орендує у фермерів ділянки, які б підходили за попередниками. Це дає змогу займатись лише соняшником, але вирощувати його відповідно до рекомендацій дотримання сівозміни.

«Ми спеціалізуємось на виробництві соняшнику, кукурудзи, деякий час займалися соєю. Сьогодні всі сили кинули саме на насінництві соняшнику і він становить 90% нашого виробництва і є обʼєктом наших чисельних досліджень. Наша стратегія — це розвиватися далі в цьому напрямку. І коли будуть казати про посухостійкі, прибуткові гібриди соняшника, будуть думати про нашу компанію», — розповідає Дмитро Шацман.

Соняшник

«Фахівцем в усіх напрямках неможливо бути. І коли інші борються за широку лінійку, ми зупинились на тому, в чому є експертами», — додав Антон Посунько.

Для ділянок гібридизації підходить поле, на якому 3 роки не вирощували соняшник. Попередником не може бути ріпак чи соя, тому що у них є спільні хвороби. Оптимальні попередники — це зернові колосові або кукурудза.

Другий момент — це кліматичні умови та ґрунти. Сьогодні зона ризикованого землеробства активно рухається з Півдня на Північ.

Читайте також: Що з дефіцитом насіння: чи вистачає кукурудзи та соняшнику

«Наприклад, південь Полтавщини — це вже зона, де ми б тричі подумали, перш ніж сіяти ділянку гібридизації без зрошення. А от Полтавський район має ідеальні місця. Тому ми дивимось звичайно на ділянку. Найкращими зонами є Північ та Центр. Але якщо ми говоримо про зрошення, то тут можна сіяти будь-де», — каже Дмитро Шацман.

Колись багато насіннєвих посівів різних компаній знаходилось на територіях, де нині ведуться бойові дії. Це також змушує виробників шукати нові землі, придатні для насінництва.

«Нам ідеально підходять Каховка чи Мелітополь. Дуже чекаємо, щоб до них повернутись, тому що багато років там працювали і чекаємо їх у наступному сезоні», — додав Антон Посунько.

«Євросем» на нових землях застосовує сучасні методи аналізу, щоб визначити проблемні місця поля. Також фермер повинен  надати техкарту чи розповісти технологію вирощування культур на цьому полі за останній сезон.

Ще один важливий фактор — площа. Мінімальна ділянка під гібридизацію має налічувати не менше 50 га.

«Я думаю, партнерство буде оптимальним для фермерів із зембанком від  400-500 га. Оскільки, аграрій зі 100 га зазвичай немає потрібної техніки для обробітку ґрунту і на своєму зембанку не може вмістити сівозміну, яка б нам підходила», — зауважив Дмитно Шацман.

Крім того, шукати нових партнерів спонукає попит на продукцію. Наприклад, станом на сьогодні в «Євросем» реалізували майже 70% насіння виробленого в сезоні 2023, а до кінця року продадуть 80-85%. Як розповідає Антон Посунько, попит на їхнє насіння вже давно вищий за пропозицію. Останні 3 роки завжди виникає дефіцит в сезон. Саме тому компанія хоче збільшити обʼєми виробництва.

Технологія вирощування насіннєвих посівів соняшнику

Насправді технологія вирощування насіннєвих посівів не відрізняється від товарних. Передпосівна підготовка включає оранку, культивацію, внесення добрив.

Стандартно посівна кампанія розпочинається в кінці квітня. На ділянках гібридизації висів проводиться в 2 терміни: спершу сіють батьківські форми насіння, а потім материнські. Розрив між компонентами може становити до 2 тижнів.

Протягом сезону передбачено внесення ґрунтового та страхового гербіцидів, 2-разову обробку фунгіцидом, як мінімум 2 інсектицидні обробки та додаткове підживлення.

«Всі препарати ми надаємо. Але потрібно, щоб у господарства був свій чи орендований обприскувач, щоб своєчасно проводити операції», — зазначили в компанії.

Наступний нюанс полягає в тому, що фертильні та видові прополки на ділянках гібридизації проводять вручну. Якщо для кукурудзи є спеціальні агрегати, то для соняшнику у світі ще не вигадали альтернативи ручній праці. В середньому на 50 га потрібно залучити 20 людей.

Також для ділянок гібридизації потрібні бджоли для запилення. «Євросем» оплачує їх самотужки, фермеру тільки потрібно знайти такі послуги в регіоні. З практики компанії, це неважко і наразі є чимало пасік, в яких на першому місці саме надання таких послуг.

«В нас є досвід, коли ми допомагали знаходити і самохідний обприскувач, і людей, і бджіл. Головне — це якісне поле, бажання господарства працювати, а всі інші питання вирішуються дуже легко», — поділився Дмитро Шацман.

І найголовніше у ділянках гібридизації — це просторова ізоляція. Поле гібридизації має знаходитись за 1000 м від найближчих посівів товарного соняшнику.

Читайте також: 5 історій від фермерів про хід жнив соняшнику, або Чи може дощ знищити цьогорічний врожай

«Ми розуміємо, що зараз соняшник сіють всі, тому зазвичай ми разом з господарствами їздимо по сусідах і домовляємось, щоб сіяли на ближніх полях інші культури», — розповів представник компанії.

Для цього в «Євросем» є окрема програма, коли фермерам з сусідніх полів надають насіння сої на розмноження. І потім компанія за попереднім принципом його купує. Якщо все ж змінити культуру не вдалось, то пропонують часову ізоляцію. Тобто, якщо фермер-сусід посіяв товарний соняшник рано, на початку квітня, то через 20-25 днів можна сіяти ділянку гібридизації, бо тоді цвітіння розійдеться в часі.

Шлях від фермера до виробника насіння

Як розповів Антон Посунько, в компанії є партнери, з якими вони співпрацюють майже 10 років, а є ті, хто долучився минулого сезону. Для співпраці головне знайти свідомих фермерів, в яких є розуміння того, чого вони прагнуть від агро, та ведуть чесно свій бізнес.

Дмитро Шацман та Антон Посунько (з ліва направо)

«Працюємо з одним фермером на Київщині понад 10 років. Починалося все з 50 га гібридизації, а зараз він — та людина, до якої приходять всі насіннєві компанії, щоб отримати досвід. Сьогодні цей фермер під насінництвом має 2 500 га та вже побудував другу насіннєву лінію», — зазначив Дмитро Шацман.

Після повномасштабного вторгнення 70% партнерів — це нові обличчя. Оскільки через військові дії в компанії відпала велика частина господарств-партнерів на Півдні.

«З тих фермерів, з якими ми почали працювати перший раз у 2022-му році, більшість продовжили співпрацю і в цьому році. Головний принцип роботи «Євросем» — це побудова взаємовигідних та чесних взаємовідносин з кожним партнером. Це стосується не тільки насінництва, а взагалі роботи з людьми. Тому що ім'я і авторитет дуже важко напрацювати і дуже легко втратити», — наголосив Антон Посунько.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2023 р.

Виконано за допомогою Disqus