9 грудня 2023, 12:00, Овочі

Через неврожай часнику країни ЄС очікують імпорту з Китаю

Через неврожай на європейському ринку часнику є значна потреба в імпорті з Китаю і Чилі. Про це пише FreshPlaza.

 «Основним виробником часнику в Європі є Іспанія, але цей рік був для них дуже важким через повені, які знищили багато врожаїв. Надсилаючи запити щодо часнику найбільш бажаних розмірів, ми отримували інформацію про відсутність товару або пропозицію з ціною закупівлі, порівнянною з ціною продажу в європейських супермаркетах. Деякі країни, наприклад Польща, мають власні посіви часнику, але не можуть задовольнити власні потреби, не кажучи вже про експорт», — розповіла Агата Чижевська-Зярнік, спеціалістка із закупівель польського часникового трейдера Falcon.

Для задоволення потреб споживачів, трейдери звернулися до Китаю та країн Південної Америки.

Імпорт часнику з Китаю є цілком доступним рішенням, але переважно для переробної промисловості та HoReCa.

Тим часом, за даними аналітиків гуртового ринку «Шувар» у Львові, загальна площа під насадженнями часнику в Україні впродовж кількох років скорочується. Однак у розрізі обсягів уже 2 роки поспіль показник залишається стабільно високим.

Якщо порівнювати 2023 рік із довоєнним 2021, то оператори ринку «Шувар» наростили обсяги реалізації українського часнику на понад 20%. Тобто навіть за скорочення виробничих площ дефіциту часнику на українському ринку немає завдяки високій врожайності та достатнім запасам у сховищах.

Читайте також: Овочі «борщового набору» в Україні: дефіциту не очікується, проте імпорт можливий

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.