Овочі «борщового набору» в Україні: дефіциту не очікується, проте імпорт можливий

Овочі «борщового набору» в Україні: дефіциту не очікується, проте імпорт можливий

6 грудня 2023 598 0

До овочів «борщового набору» традиційно відносять картоплю, капусту, буряк, цибулю і моркву. Іноді в цьому списку ще розглядають томати. 

Восени, порівняно з цінами літа 2023-го, цей набір в Україні подешевшав на 48%. Зменшення вартості, як і очікуване майбутнє зростання взимку — сезонні явища. Хоча, порівняно з осінню 2022 року, ціни також значно знизилися. Фахівці й аналітики впевнені, що за рік ситуація змінилася завдяки гарному врожаю і зростанню обсягів виробництва на Заході України. 

Овочівництво України зазнало втрат через війну 

Окупація призвела до різкого скорочення площ,  в тому числі й засіяних овочами борщового набору. Суттєво постраждали господарства Херсонщини, Миколаївщини, Донеччини та Луганщини, де традиційно вирощували значну частку  овочів. А кілька місяців тому мали місце побоювання, що підтоплення Херсонщини, спричинене підривом дамби Каховської ГЕС, та зникнення Каховського водосховища призведуть до відчутного здорожчання овочів в Україні. Однак, в Мінагро цю інформацію спростовували ще влітку. А восени 2023-го вона підтвердилася — на ринку очевидне зниження цін, за деякими позиціями — майже вдвічі. 

Вартість овочів борщового набору

Для споживачів борщу буде вдосталь

«Дефіциту овочів борщового набору цього року в цілому не очікується. Можливо, будуть проблеми із цибулею. Її менше посадили, менше зібрали. Відповідно, і ціна вже почала зростати. І після нового року зростатиме ще», —  розповів Олексій Мельник, кандидат сільськогосподарських наук, співробітник Інституту овочівництва і баштанництва Національної академії аграрних наук.

Як повідомляють фахівці ринку «Шувар», Захід України й інші території компенсували площі під овочами, втрачені на Півдні. Крім того, виробники західних регіонів відзначають збільшення врожайності у середньому на 10-15%.

«В умовах відсутності на ринку продукції з регіонів, на які вплинула війна, сьогодні не відчуваємо дефіциту по жодному зі  складових «борщового набору», — інформує Тетяна Попович, керівник відділу маркетингу «Шувару».

Цибуля та морква — рекордсмени зі зниження ціни

Цього року в Україні було посіяно 48,2 тис. га цибулі та 40,6 тис. га моркви. Порівняно з 2022-м роком, експерти Інституту овочівництва та баштанництва України відзначають ріст площ, відповідно на 8,1 % та 6,1%. Рекордсменами за зростанням площ моркви стали Волинська, Київська та Дніпропетровська області. По цибулі — Дніпропетровська, Вінницька, Київська, Миколаївська та Черкаська. За даними аналітиків, в порівнянні із минулим роком, саме цибуля та морква стали рекордсменами за зниженням ціни. Восени вони були у 2,5 раза дешевші, ніж у жовтні 2022-го. Для прикладу: станом на листопад на майданчику для торгівлі з авторинку «Шувар» вітчизняна морква коштувала 7 грн/кг, а цибуля — 10-10,5 грн/кг. 

Через те, що цього сезону зона промислового вирощування цибулі поширилася на усі куточки України, потреби в її імпорті наразі немає, і найближчим часом не прогнозується.

Морква

«На ринку є багато продукції, імпорт відсутній. Ціна на цю продукцію буде низькою, поки не досягне критичного рівня»,  —  переконані експерти гуртового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар».

Динаміка ціна на морку та цибулю

У 2022 році ціни на цибулю в Україні зросли до рекордного рівня  — понад 40 грн/кг. Це було пов’язано з повномасштабною війною. Частина українських полів, де вирощували цибулю, опинилися на окупованих територіях, а імпортна продукція стала дорожчою через ускладнену логістику. Схожа ситуація була і з морквою, висока ціна на яку трималася ще на початку літа.

Читайте також: Діна Біла: Під час війни, ми вибрали фронт забезпечення людей овочами

Цьогоріч врожай цибулі був рясним, а пропозиція перевищує попит. Крім того, чимало фермерів, які не мають належного обладнання для зберігання врожаю, змушені продавати його за низькими цінами, щоб не втратити.

Експерти не можуть точно прогнозувати, якою буде ціна цибулі в найближчі місяці. На це впливатиме низка факторів, зокрема, чи сповільниться зростання цін на паливо, яке є важливим елементом логістичних витрат виробників.

Цибуля

Чверть врожаю капусти виростили на Львівщині

Очікується, що ціни на капусту будуть зростати взимку та навесні 2024 року через зменшення пропозиції.  Загальна площа посівів у 2023 році сягнула 61,5 тис.га. Порівняно з 2022 роком площі зросли всього на 1,7%. Але прикметно, що чверть врожаю всієї України виростили цьогоріч на Львівщині. Також серед лідерів Київщина та Дніпропетровщина.   

Фермери відмічають хороший врожай, але прибутковість цієї культури, порівняно з минулим роком, значно менша.

Капуста

«Чимало дрібних фермерів цього року продають капусту прямо з поля, адже гуртова ціна порівняно з минулим роком впала більш ніж вдвічі. У 2022-му році гуртова закупівля була на рівні 11 грн/кг, у 2023-му — 4,5 грн/кг. Але ситуація з рентабельністю і прибутковістю різна у великої компанії й звичайного фермера з невеликим господарством. Проблема в тому, що дрібному фермеру пробитися на ринок тендерів і державних закупівель нереально. А от великі компанії лише завдяки державним закупівлям можуть мати гарну ціну і, зрозуміло, прибутковість», — прокоментував ситуацію на ринку Олег Слизько, голова Асоціації фермерів і приватних землевласників Полтавського району.

Картоплі в Україні більш ніж достатньо

Окремої уваги заслуговує картопля. Площа посівів картоплі в Україні у 2023 році склала 1,2 млн га. Порівняно з 2022-м — зросла на 2%. Серед областей-лідерів Харківська та Дніпропетровська.

«Площі посіву й урожай картоплі цього року можна назвати більш ніж достатніми. І оскільки зменшилася кількість населення, попит, я думаю, буде задоволений повністю», — впевнений Олексій Мельник.

Картопля стала єдиною культурою у «борщовій» групі, по якій зафіксовано зростання ціни. Найбільше це зумовлено сезонним фактором. За свідченням фермерів, немає жодних передумов для хвилювань у питанні імпорту, адже останні два роки погодні фактори були надзвичайно сприятливими для виробників картоплі і врожай збільшився.

Картопля

Щодо прибутковості даної культури, фермер Сергій Рибалко, голова ФГ «Аделаїда» на Житомирщині, який 25 років займається вирощуванням картоплі, говорить, що кожен рік різний. Господарство підняло урожайність на 10-12 т/га завдяки введеній сучасній системі зрошення. Але в середньому підприємства в Україні мають 40-45 т/га. 

«З досвіду скажу, що маржинальність картоплі залежить від ринку, від ціни. Навіть не від того, наскільки ти якісно відпрацював, наскільки в тебе низька собівартість. Від цього частково  залежить.  Ключова роль все ж таки ринку. Наприклад, якщо ми візьмемо ринок 23-го року, то з початку серпня і до кінця жовтня картопля трималася на рівні 5-6 грн/кг. І от така ціна була приблизно в нуль для нас, хоча врожайність в цьому році достатньо висока»,  — розповів аграрій.

Читайте також: Сезон картоплі 2023 — проблеми продажу, ціни та вибору сортів

За його словами, зараз ціна досить стрімко піднялась. Вплинули ранні заморозки на Півночі України, через те, що переважна більшість ранньо- та середньостиглих сортів непридатні для зберігання.  Також вплив мають державні тендери, адже цього року з`явилися додатковий ринок — постачання до шкіл та дитячих садочків.

Столовий буряк вирізняється стабільністю

Столового буряку у 2023 році посіяли 35,4 тис.га. Порівняно з 2022 роком площі зросли на 7%. Найбільше буряку вирощували у Дніпропетровській, Вінницькій та Львівській областях. 

Щодо цін, то в листопаді вони знаходилися на рівні 7,5 грн/кг. Здешевшання овочу експерти відмічають на 20%. Очікується, що вони будуть зростати взимку та навесні 2024 року через зменшення пропозиції.

За словами фермерів, одержання сталих врожаїв із високою якістю залежить від обраного сорту відповідно до кліматичних умов та структури ґрунту, а також важливим є дотримуватися технологій вирощування. Більшість фермерів відмічають цьогоріч гарний врожай. Однак через ринкові ціни прибутковою цю культуру, як зрештою й усі інші овочі борщового набору, можуть назвати виключно великі господарства, які можуть собі дозволити зберігати врожай до вигідної ціни.

Чи достатньо в Україні овочесховищ?

Важливу роль у стабільності ринку відіграє наявність сховищ для зберігання врожаю. У будь-якому випадку, маючи сучасне овочесховище, взимку виробник матиме змогу продати вирощену продукцію дорожче. Та дрібні фермери зазвичай не мають змоги побудувати власне. А ідея про державну мережу овочесховищ поки що лишається мрією.

«Минулого року одне з фермерських господарств у Полтавській області, маючи власне овочесховище, продали капусту не по 9 грн восени, а по 22 грн навесні. Вони, звичайно, її почистили, зняли кілька листків, але то не надто вплинуло на масу. Але для дрібних господарств у цьому сенсі гарним виходом була б підтримка ідей Асоціації фермерів та землевласників України щодо створення кооперацій господарств і побудови овочесховищ. Кілька років тому на рівні Уряду про це навіть говорили. Але то все так і лишилось на рівні розмов», — прокоментував питання Олег Слизько.

Додаткових проблем завдало і повномасштабне вторгнення, оскільки частину сховищ втрачено.

«Значна частина складських приміщень для зберігання овочів в осінньо-зимовий період знаходилися на Півдні України. Ці території зараз або окуповані, або там ведуться відкриті бойові дії. У сховищах, які ми наразі втратили на Півдні, переважно зберігали капусту, цибулю та моркву.  Що ж стосується картоплі, то їх зберігають в основному у північних, центральних та західних регіонах. За нашою інформацією, наразі всі інші овочесховища в Україні використовують на повну потужність»,  — прокоментував Олексій Мельник.

Однак не всю продукцію закладають у сховища. Іноді — через брак відповідних приміщень. Іноді — через низьку якість овочів. Часто через недотримання вимог і технологій виробники в першу чергу продають ту продукцію, яка має низьку якість. 

«Якість вирощених овочів залежить в першу чергу від дотримання технологій. Адже для тривалого зберігання продукція має бути високоякісною. Як правило, фермери вирощують овочі для швидкого отримання прибутку. Але для того, щоб вирощувати продукцію для зберігання, треба по-іншому виконувати агровимоги: і добрива коригувати, і зрошення, і фунгіциди використовувати повною мірою. Зараз це все дуже залежить від курсу долара. І насіння, і добрива,  і засоби захисту — значно зросли в ціні. Тому деякі фермери економлять на цьому. Виходить наступна ситуація: продукцію у великій кількості отримали, але якість її погана. Ця проблема, звичайно не нова, вона була завжди. Але зараз через значне підвищення цін і ріст курсу вона, як ніколи, загостилась», — додав експерт.

Чи буде цьогоріч імпорт овочів до України?

Фахівці очікують, що до кінця зими ціни на овочі можуть зрости до 15%. Вочевидь, через високий попит та обмеженість якісної пропозиції найпершою і найбільше зросте ціна на ріпчасту цибулю. А згодом здорожчають й інші. На те, чи буде цьогоріч імпорт овочів в Україну, впливають чимало чинників.

«Це буде залежати від того, якою буде зима — тепла чи морозна, від того, чи будуть перебої з електроенергією. А також від можливостей зберігання. Якщо сховища регульовані, то вони залежать від електропостачання. Тобто продукція псуватиметься у разі перебоїв. І зверніть увагу, якщо моркву та капусту зберігають приблизно до червня, до нового врожаю, то, наприклад, цибулю треба зберігати до липня-серпня. А сховищ з такими можливостями не так багато в Україні. Старі сховища не розраховані на це. А ті, що з примусовою вентиляцією орієнтовані на температуру повітря назовні», — додав Олексій Мельник.

Експеримент з овочами «борщового набору» виявився рентабельним

Серед господарств Західної України, які долучилися до вирощування овочів «борщового набору» була компанія «ГАДЗ Агро» з Тернопільщини. Зробивши експериментальне висаджування овочів у 2023 році, тепер тут планують займатися овочівництвом і наступного року.

«Це був перший рік, коли ми почали займатися овочами — експериментальний рік. Загальна площа під овочевими культурами у нас була 200 га. Найбільшу площу займала цибуля, яка дала гарний урожай — понад 90 т/га. Також гарний врожай ми отримали по томатах — понад 90 т/га, загальна площа посадки була 30 га. Червоний буряк теж дуже рентабельна культура цього року, але і морква та капуста теж були врожайними», — розповів директор по садівництву та овочівництву Тарас Мельник. 

Овочі

Не всю вирощену продукцію компанія продавала. Дещо закладали у сховища, а частину,  як от томати та моркву, маючи власний комплекс, відправляли на переробку пюре та соку, що дозволяє створювати додану вартість на вирощену продукцію. 

Якщо говорити про рентабельність овочів у сезоні 2023, то найбільш вигідним був томат. За словами Тараса Мельника, це через географічне розташування — в Тернопільській області з відкритого ґрунту вони достигли найпізніше в Україні, тому в кінці сезону компанія опинилась чи не єдиною на ринку. Остання ціна, за якою компанія продавала томати супермаркетам, була 25-26 грн/кг.

Також у питанні рентабельності досить цікавою культурою Тарас Мельник вважає цибулю. Адже переважну більшість процесів у посадці, збиранні, відборі та сортуванні можна автоматизувати  — тим самим зекономивши на залученні людського ресурсу.  

За словами Тараса Мельника, аби овочівництво справді приносило прибутки, треба все детально планувати. Сьогодні, щоб виростити один гектар борщового набору потрібні чималі кошти. Проте економити на цьому не можна —  бо гроші будуть вкладені у виробництво продукції, але продукція не принесе вам бажаного результату.. Варто зазначити, що і без кваліфікованих спеціалістів, які забезпечать якісний технологічний процес, не слід навіть розпочинати овочевий бізнес.

«Ми маємо гарні результати, бо поставилися до цього експерименту серйозно, залучили кваліфікованих фахівців, які не були обмеженими у ресурсі, та суворо дотримувались високого рівня технологій. Тому практично жодна овочева культура не була збитковою і має відносно високу рентабельність. Внаслідок того, що була висока врожайність, хороша якість, у нас всі овочеві культури були маржинальними», — додав він.

Проте дрібні фермери не надто задоволені результатом — адже іноді просто змушені економити на кожному етапі процесу.

«Не можу сказати, що овочі для нас цього року були рентабельними. Капусту, наприклад, ми посадили прямим висівом — через те маємо не надто хороший урожай. Моркву вирощували без зрошення, що теж негативно вплинуло на результат. Більш-менш нормально вродила цибуля, але мали проблеми із хворобою, і не відразу звернули увагу. Тому на врожайності також втратили. Загалом все намагаємося зараз продавати. Але от гуртові ціни такі, що прибутку на овочах немає», — поділилася досвідом вирощування овочів Інна Федосієнко, співвласниця Господарства «Овочі Слобожанщини», яке релокувалось із Харківщини у Калуш.

Овочі

Майбутні ринки збуту продукції  відіграють не другорядну роль —  вже на початку планування слід точно знати, хто купуватиме овочі, інакше справа буде збитковою. Проте малим господарствам конкурувати з великими все складніше. В цьому впевнений Олексій Слизько, голова Полтавської обласної Асоціації фермерів та приватних землевласників:

«Ринок у питанні овочівництва надзвичайно важливий. Тому от дрібним фермерам продавати свою продукцію вигідно не так просто. На гуртових закупівлях ціни часто дуже занижені. Але у невеликих господарств немає іншого виходу. До тендерів їм просто не пробитися — державні закупівлі зазвичай мають справу з великими виробниками. 

У цьому сенсі чимало питань до держави, до уряду — політика має бути спрямованою на підтримку дрібного фермера, а у нас якось навпаки. Дрібні фермери зараз і так ледве виживають через підвищення цін на насіння,  добрива, логістику й інше. А з січня, коли набере чинності наступний етап ринку землі, цілком ймовірно, що фермери просто продаватимуть свої невеличкі господарства, які скуповуватимуть агрохолдинги», — зазначив він.

Ірина Кошкіна, Kurkul.com, 2023 р.

Виконано за допомогою Disqus