13 грудня 2023, 18:00, Садівництво

Розсадник з Житомирщини в сезоні 2023 зробив ставку на нішеві ягідні культури

Плодово-ягідний розсадник «Брусвяна» із Житомирщини вирощує саджанці ягідних культур і декоративних рослин. За останні передвоєнні 5 років компанія скоротила асортимент культур, зробивши ставку на садивний матеріал лохини, малини та суниці альпійської. Про це розповіла засновниця центру Ліліана Дмитрієва, пише «Ягідник».

«У промислових масштабах ми спеціалізувалися саме на цих культурах, а інші для нас належали до ринку присадибного садівництва. Загалом на початку 2022 року в нас були укладені великі контракти, ми успішно розпочинали рік, але з початком повномасштабної війни стало зрозуміло, що ситуація зміниться», — розповіла Ліліана Дмитрієва.

За її словами, завдяки передоплаті за контракти у перші місяці війни компанії вдалося продовжувати роботу та виплачувати працівникам заробітну плату.

«Саме це дало нам змогу нормально функціонувати майже до літа. А влітку нас виручали ягоди, які ми вирощували на плантаціях і реалізовували на місцевих ринках», — додала засновниця розсадника «Брусвяна».

Через проблеми з логістикою та її різке подорожчання для компанії став неможливим експорт у ті країни, з якими раніше доводилося працювати, зокрема у країни Кавказу. Попередні домовленості з європейськими партнерами також зійшли нанівець, тому компанія зосередилася на внутрішньому ринку. Роботу продовжили з мережами «Епіцентр» і «Нова лінія».

Після невдалих спроб у 2022 р. із овочівництвом, в сезоні 2023 року вирішили більше зорієнтуватися на ринок присадибного садівництва.

«Так, крім розсадника, в нас є садовий центр, який торгує садивним матеріалом у роздріб. І аналізуючи його роботу, ми побачили, що навіть попри обстріли, повітряні тривоги та постійні стреси, люди продовжують купувати рослини, садити їх і доглядати за ними. Загалом я вважаю що українське садівництво, як плодово-ягідне, так і декоративне, має всі шанси розвиватися в межах нашої країни. Можливо, не так активно, як би це було без війни, але така можливість є. Я вірю у наш внутрішній ринок і що він поступово буде рости», — зазначила садівниця.

Розвиваючи напрямок присадибного садівництва компанія «Брусвяна» в сезоні 2023 року зробила ставку на нішеві культури.

«Це, зокрема, журавлина, а також обліпиха, безколючкові сорти якої в нас є власної селекції. Також ми вирощуємо саджанці лимонника: ще до війни в нас був вдалий досвід закладки плантації цієї культури і зараз вона тема стає ще популярніша. Крім того, є нові та перспективні сорти жимолості, а також смородини, лохини, малини й суниці альпійської. В асортименті присутні також плодові та дерева для вітрозахисних смуг», — підсумувала Ліліана Дмитрієва.

Читати за темою: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.