Переселенець з Херсонщини створив розплідник саджанців мигдалю в Центрі України

11 грудня 2023 91 0
Мигдаль
DepositphotosМигдаль

Переселенець з Херсонщини Валерій Буров створив на Кіровоградщині розплідник саджанців мигдалю. Про це пише Суспільне.

Як зазначається, член горіхової асоціації до повномасштабної війни вирощував саджанці фундука та досліджував мигдаль і пекан. 

Після двох місяців окупації аграрій з сім'єю переїхав у Світловодськ.

На Кіровоградщині взяв в оренду гектар землі.

«Цього року я завіз на цю землю першу партію підщепи, зробив окуліровку та щеплення іспанських сортів мигдалю. Вже наступного року будуть перші рослини, які можна висаджувати для вирощування у промислових масштабах», — розповів садівник.

Він зазначив, що мигдаль для України рослина не нова, садівники вирощують українські сорти та старої молдавської селекції. Однак всі вони мають один недолік — дуже рано цвітуть, зокрема, у березні. В цей час бувають зворотні заморозки, які «вбивають» цвіт рослини.

«Мигдаль росте в тому кліматі, де є мінусові температури. Пізні та екстрапізні сорти мигдалю є в Іспанії. Вони цвітуть з 20 чисел квітня по 10 травня. Його цвіт витримує до -5°C зворотніх заморозків. Під мигдаль для проммасштабів обов'язково потрібна спеціальна підщепа. Вона універсальна і також підходить для персиків та нектарину. Завдяки прищепі всі плоди на деревах будуть одинакові і менше хворітимуть», — пояснив Валерій Буров.

Наступного року він готує на продаж три тисячі саджанців мигдалю. Планує і надалі вирощувати цю рослину на Кіровоградщині. Також продовжить досліджувати північно-американський горіх пекан та фісташки. Три сорти уже замовив в Іспанії.

Читайте також: Садівникам не вистачає робочих рук: війна збільшила дефіцит кадрів

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus