18 грудня 2023, 14:00, Україна

На Черкащині запустили завод із переробки проса

На Черкащині відкрили завод, на якому виготовлятимуть пшоно на експорт до країн Євросоюзу. В області це одне з перших подібних підприємств з переробки проса. Про це пишуть «Подробиці».

Налагодити глибинну переробку проса аграрії планували ще до початку повномасштабного вторгнення, але завадила війна, оскільки обладнання для заводу виготовлялось на Харківщині й майже миттєво опинилось у сірій зоні, але пізніше надійшло на нове виробництво.

«Сьогодні просто вирощувати в полі — мало, і я вважаю, що люди роблять правильно, коли ідуть на переробку, глибшу переробку продукції, продають уже готову продукцію, а не просто сировину», — зазначив фермер Михайло Савченко.

Наразі підприємство запустило першу чергу переробки проса, але вже найближчим часом завод збільшить свої потужності. Контроль — максимальний на всіх етапах.

«Ми хотіли це показати всім, щоб надихати інших підприємців, що потрібно зараз інвестувати. Не варто чекати, коли закінчиться війна, тому що ми будемо сильні тоді, коли буде сильна економіка, коли ми будемо сплачувати всі податки, створювати робочі місця, коли ми будемо допомагати нашим військовим — це наша місія зараз», — додав співзасновник підприємства Юрій Ткаченко.

Завод орієнтується на експорт пшона до країн ЄС. Там цей безглютеновий продукт має великий попит.

Читайте також: Олег Меткий: Сезон 2022 був кращим, ніж те, що маємо сьогодні

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.