Реклама
Олег Меткий

Олег Меткий: Сезон 2022 був кращим, ніж те, що маємо сьогодні

18 грудня 2023 885 0

З власником «МетАгро» Олегом Метким ми познайомились ще 6 років тому. У 2017-му підприємство обробляло близько 2 тис. га землі на Рівненщині, а сьогодні — вже 9,5 тис. га. До рослинництва додалось молочне скотарство та птахоферма, а його господарство перетворилось у групу компаній «Метагро».

Цього разу ми завітали до Олега наприкінці листопада. Аграрій якраз закінчував оранку. Тому разом з ним ми встигли подивитись на роботу техніки при -5°C, поговорити про те, як збільшити прибутковість кукурудзи, та в яку техніку доцільно інвестувати кошти.

«Самостійно експортували й отримали відшкодування ПДВ»

Kurkul.com: Команда Kurkul.com була у вас в далекому 2017 р. Чи змінилася за цей час сівозміна?

Олег Меткий: Ми шукали для себе найефективнішу сівозміну. Також слідкували за кон'юнктурою ринків: що відбувається, що в попиті, що ми можемо запропонувати, виходячи зі своєї зони кліматичних умов та ґрунтів. Тому ми поділили ґрунти компанії умовно на 3 зони:

● Зона цукрового буряку. На ній у нас чотири культури — пшениця, цукровий буряк, кукурудза, соя.

● зона ріпаку з горбистою місцевістю. Тут всі ті ж культури, але замість буряку — ріпак.

● зона кукурудзи та сої.  В даній зоні піщано-торфяні грунти, де економічно невигідно вирощувати інші культури.

Kurkul.com: На кожному кластері працює окрема команда, як відрізняються вони за ґрунтами?

Олег Меткий: Господарство розділено на 2 кластери —  Дубенський район і Острозький район, який  ще включає землі в Гощанському районі Рівненської області. Кластер —  це приблизно 5 тис. га. Що стосується ґрунтів, то під буряковою сівозміною — чорноземи, під ріпаковою — суглинки або лісові сірі і зона Полісся — це пісок і торф. Останньої приблизно 500-700 га.

Олег Меткий, власник ГК «Метагро»

Kurkul.com: З якими викликами вам довелося зіткнутися на початку повномасштабного вторгнення і які виклики зараз турбують?

Олег Меткий: Останніх 2 сезони з воєнним станом були дуже різними. В перший рік здавалося, що все дуже погано і гірше вже просто не може бути. Але, як виявилося, для аграрного бізнесу 2022-й був набагато кращим, ніж 2023-й. Це пов'язано передусім з ціною нашого збіжжя, з вартістю логістики, із труднощами на кордонах з Європою і  в портах.

Робота фермера до війни й під час війни кардинально змінилась: якщо до війни ти жив тим, щоб зробити мінімальну собівартість, отримуючи при цьому високі врожаї, то сьогодні ми думаємо, як ефективно продати. Можна продати все дуже швидко, але дешево. Та при таких цінах навесні ми не будемо мати за щось сіятись. Тому другий рік поспіль 95% нашого зерна йде на експорт.

Все своє збіжжя ми експортуємо, тобто продаємо без ПДВ. Велике благо, що сьогодні працює відшкодування і ми отримали за цей рік вже відшкодування ПДВ.

Kurkul.com: На скільки вигідно експортувати?

Олег Меткий: Процес експорту не простий. Основною складністю є дуже тривале повернення коштів. Ми мали контракти, де чекали 4 місяці на гроші. Ми отримали щонайменше +5% до тих цін, які були в Україні внаслідок експорту. Ми вирощуємо в рік приблизно 65-70 тис. т зерна. І тих 5% — це суттєво.

Kurkul.com: Як змінилася логістика під час війни?

Олег Меткий: З початку повномасштабного вторгнення нам вдалося налагодити співпрацю з нашими польськими колегами. Справді багато збіжжя їхало саме до них. Зараз, зі зрозумілих причин, з поляками працювати ми не можемо. Але можемо везти далі — в Італію, Німеччину чи Китай. До останіх пробитися важко, але цього року вже маємо перший невеликий контракт на 1 тис. т.

Закриття кордонів, особливо Польщею, здорожчання в рази залізничних тарифів підняли ціну в порту. Ну, наприклад кукурудза і соя за 2 тижні подорожчали умовно на 500 грн/т, при цьому ми отримали рівно на 500 грн здорожчання залізничного тарифу. Якщо 3 тижні назад ми їхали за 900 грн/т з наших станцій, то сьогодні це 1400 грн/т і більше.

Оранка триває і без надійної техніки не справитись

Kurkul.com: Цей листопад видався по справжньому зимовим, а у вас триває оранка.

Олег Меткий: Добрі господарі сказали б, що давно треба було закрити оранку. Але враховуючи, що цьогоріч в нас було майже 4 тис. га під кукурудзою, роботи затягнулися. Все-таки є ліміт на сушіння. Ми сушимо близько 1 тис. т зерна за добу. Це  вплинуло на те, що жнива  розтягнулися майже на 40 днів і ми ще закриваємо оранку після кукурудзи.

Kurkul.com: Оранка в таку погоду непроста, тому має бути відповідна техніка. Розкажіть, що входить у ваш парк техніки.

Олег Меткий: Ми маємо різні ґрунти, в тому числі горбиста місцевість. У нас базовим був трактор на 300 кінських сил і нам реально не вистачало потужності, щоб витримати певну швидкість, глибину  обробітку. Тому почали дивитися в бік більш потужної техніки. І я для свого господарства виділив 3 виробники, які, на мою думку і на думку моїх колег, найбільш ефективні.

Також маємо 6 комбайнів, 2 самохідних обприскувачі, причіпне обладнання — 2 посівні комплекси  для кукурудзи та соняшника та 2 для зернових. Вони розподілені по кластерах. Ну і весь набір ґрунтообробної техніки.

Kurkul.com: А щодо тракторів?

Олег Меткий: Якщо ми говоримо про 500 кінських сил, то  мені подобаються трактори Fendt.  Улюблена модель 1050 Vario. Я перед тим дивився на його роботу в інших господарствах, а потім запросив команду компанії Агроструктура, щоб продемонстрували нам  дану техніку в наших умовах. І тепер у нас працює 2 трактори Fendt 1050 Vario, і ще 2 є в господарстві мого брата Володимира.

Fendt 1050 Vario

Kurkul.com: Як Fendt 1050 Vario справляється з такою пізньою оранкою?

Олег Меткий: Ми зараз проводимо оранку при -5°C. До того ж є площі, де близько вода,тобто оранка дуже важка. І от зводив аналітику і бачу, що в таких умовах Fendt 1050 з 8-корпусним плугом має витрату пального 20 л/га, коли  2 трактори інших виробників мають витрату 28 л/га та 31 л/га. Як мені й казав керівник диспетчерської служби: «Ці трактори себе дуже швидко відіб'ють».

Kurkul.com: Чому нову сівалку також купили від Fendt?

Олег Меткий: У 2021-му ми стали збільшувати посіви кукурудзи й шукали для себе посівний комплекс, який би задовольнив наші потреби. Зважаючи на коротку посівну компанію, яку треба швидко зробити навесні, на перший план виходить дві складові — ефективність і продуктивність.

Fendt Momentum

Ми дуже глибоко розбирали цю історію, аналізували, їздили, дивилися, слухали. Вивчивши багато різних пропозицій ми зрозуміли, що Fendt Momentum — найпрогресивніша сівалка сьогодні на ринку. Вже 2 роки поспіль сіємо нею.

Kurkul.com: Які особливості цієї сівалки?

Олег Меткий: Посівний комплекс Fendt Momentum підкорив своїм набором опцій. Зокрема, ми можемо говорити про ліфтове доставляння кожної зернини. Тобто вона не падає в землю, а доставляється, і кожна окрема секція — це як сівалка в сівалці.

Цього року ми мали проблему на частині полів, які орендували вперше і там не було проведено осінньо-польові роботи. А ви знаєте, що це дуже важко. Але завдячуючи тому, що сівалка має дуже ефективні розрівнювачі, ми змогли знівелювати ці огріхи.

Також сівалка добре закриває борозни рядків, має ефективні задні прикочуючі катки. Є ще така функція, як придавлювання насінини. Також ми можемо додати стрічкове внесення добрив. При сівбі біля насінини ми одразу вносимо азот. Це відіграє важливу роль при закладанні урожайності, тому коли насінина проростає, вона має чим живитися, відповідно закладає хорошу врожайність. Ну і загалом, можна вносити рідкі стартові добрива.

Антон Костирко, Олег Меткий, Леонід Кулик

Леонід Кулик (менеджер з розвитку техніки Fendt): Справді провідні технології на цій сівалці дають досягнути максимальних показників урожайності. Внаслідок точного висіву, підтримання глибини висіву, точного внесення добрив, в тому числі рідких, сівалка дозволяє власникам господарства віддалено контролювати процес висіву. Тут йдеться і про швидкість та якість висіву. Також є можливість контролювати вологу чи температуру ґрунту. Відповідно процес висіву йде під повним контролем і це являється запорукою гарного майбутнього.

І до речі, в часи війни, ми пропонуємо продовжену програму гарантії й спеціальні програми фінансування.

Антон Костирко (директор з маркетингу AGCO в Східній Європі): Якщо подивитися на філософію нашої корпорації, вона звучить, як Farmer First. Тобто для нас думка господарства — це перше. І ті новинки, які зʼявляються на ринку — все завдяки спілкуванню з аграріями. Ми доносимо інформацію до нашої інженерної служби, до служби розробок і багато новинок дійсно втілено завдяки бажанню та досвіду наших українських аграріїв.

Kurkul.com: А яка продуктивність цієї сівалки?

Олег Меткий: Середня продуктивність — 180-190 га за добу. Але це при тому, що у нас є поля різної конфігурації та переїзди. Середня швидкість вийшла 17,5-18 км/год.  До речі, великі баки дозволили робити менше зупинок на дозаправляння.

Kurkul.com: Все ж, якщо подивитись обʼєктивно, чи є в сівалки недоліки?

Олег Меткий: Скажу одразу — сівалка непроста. Це напевно єдине, що можна занести до мінусів. З іншого боку, команда Дистрибютора Агроструктура обслуговує якісно. В перші дні, коли ми купили Fendt Momentum, хлопці жили разом з нами, поки ми не побачили те, що нас задовільнить.

Тобто купуючи або вибираючи даний посівний комплекс, треба розуміти, що потрібна ефективна і досвідчена сервісна служба. І плюс на господарстві мають бути прогресивні механізатори, сильний інженерний відділ.

Kurkul.com: А як взагалі ситуація у вас з кадрами?  Бо з розмов з аграріями чуємо, що зараз гарні механізатори — на вагу золота.

Олег Меткий: За роки роботи нам вдалося скласти таку міцну і кваліфіковану команду. В нас дуже сильні спеціалісти, як з агрономічної служби, так і з технічно-інженерної. Стараємося досягнути професійного зростання механізаторів.

Я вже отримую задоволення від того, що багато наших хлопців не потребують додаткового контролю. Якщо на початку своєї діяльності ми слідкували за механізаторами в полі, то сьогодні наші хлопці самі налаштовують комплекси та контролюють робочий процес в полі .Їхня робота має великий вплив на кінцевий результат компанії й відповідно, господарство розвиваючись розвиває біля себе людей.

З головних спеціалістів всі на своєму місці, окрім головного агронома Дубенського віділення. Він зараз відстоює незалежність України. Ми свідомо на його місце нікого не беремо, бо надіємось на швидке його повернення з Перемогою.

© Єлизавета Кудиненко, Юлія Маковей, Kurku.com, 2023 р.

Виконано за допомогою Disqus
Реклама