8 січня 2024, 17:00, Україна

Американська компанія Payoneer допомагає фермерам отримати доступ до міжнародних рахунків

Українські аграрії активно здійснюють експорт на закордонні ринки. Проте щоб не втратити жодної копійки при продажу, необхідно володіти досвідом та знаннями в цьому напрямку.

Про це йдеться у спецпроєкті «Сам собі експортер: як фермеру отримати чи переказати валюту за кордон» на Kurkul.com.

На початку літа 2023 р. американська компанія Payoneer, за допомогою якої можна отримати гроші за експорт і вивести їх на свій рахунок в українському банку, почала працювати з українським агросектором.

Як розповідає представник Payoneer Ігор Герасько, теоретично кожен може відкрити рахунок у закордонних банках напряму, але тут є свої складнощі.

  • Перша полягає в тому, що 20% територій України — підсанкційні, позаяк знаходяться в окупації, тому закордонні банки не хочуть відкривати рахунки для компаній, які є чи були повʼязані з тимчасово окупованими територіями.
  • Другий аспект у тому, що в українських аграріїв переважає офлайн-бізнес. У вітчизняних фермерів та навіть у трейдерів, які продають значні обсяги продукції, немає вебсайтів. Відтак закордонні банки не розуміють, чи існує ця компанія в реальності, чи лише на папері.
  • По-третє, навіть якщо рахунок відкриють, він не працюватиме довгостроково. Одним з гарантів надійності компанії має бути її представництво за кордоном.

Що потрібно фермеру, щоб отримати доступ до міжнародних рахунків?

Зареєструватись на платформі Payoneer можна самостійно або звернувшись до служби підтримки.

Для реєстрації необхідно:

  • A certificate of incorporation. В Україні — це витяг з Єдиного державного реєстру. В документі має міститись юридична адреса, КВЕД і відомості про бенефіціарів.
  • Фото паспорта власника підприємства.

Далі служба підтримки декілька днів опрацьовує інформацію, перевіряє діяльність компанії та після перевірки відкриває доступ до акаунту. І вже на той момент на рахунок можна приймати гроші за контрактом.

Читайте також: Фермер з Тернопільщини планує налагодити експорт сої до Китаю

Відкрити рахунок може як підприємство, так і приватна особа, чи ФОП.

На рахунок Payoneer ви автоматично зможете отримати перерахунок в американських доларах чи євро. Якщо ж розрахунок буде здійснюватись в іншій валюті, то ці реквізити також можна безкоштовно відкривати. 

Для яких операцій агровиробникам потрібен сервіс?

  • Експорт. Агровиробники зможуть отримувати платежі за продаж продукції за кордон. 
  • Оплата обладнання. Фермер зможе напряму розраховуватись за замовлену техніку чи обладнання за кордоном.
  • Оплата логістики.
  • Отримання інвестиційних платежів чи грантів.  

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.