Реклама

Фермер з Тернопільщини планує налагодити експорт сої до Китаю

20 грудня 2023 3927 0
Фермер з Тернопільщини планує налагодити експорт сої до Китаю
Kurkul.com

У 2024 р. практично всі культури будуть прибутковими, оскільки ситуація з експортом покращиться. Таку думку висловив фермер з Тернопільщини Тарас Чепурнатий в матеріалі «Треба мати власну техніку, незалежно від розміру господарства» на Kurkul.com.

Фермерське господарство «Тарагро-СГ» має в обробітку 600 га землі. Також він співпрацює з фермером по сусідству, де вони разом обробляють ще 200 га.

У сівозміні господарства є соя, соняшник, ріпак, пшениця, ячмінь, кукурудза. Сівозміну складають залежно від культур. Наприклад, пшениця йде перед ріпаком, соя може слідувати за кукурудзою, а соняшник — після ячменю.

З отриманого врожаю, аграрій вже реалізував сою, соняшник та ріпак. Він пояснив, що необхідно було погасити кредити, тому продали деякі культури. Кукурудзу та ячмінь ще не реалізовували, пшеницю лише частково.

«Здаю сою контейнерами. Мені краще продавати тим, кого знаю, навіть якщо є невелика грошова різниця. Маю впевненість у своїх бізнес-партнерах, і це допомагає уникати непередбачуваних ситуацій», — пояснив аграрій.

Попередніх сезонів він продавав збіжжя через європейських посередників. Сьогодні фермер очікує, що наприкінці січня ціна на збіжжя зросте і тоді буде його збувати. Наразі проблем зі зберіганням немає — є декілька потужних сушарок та підлогові склади для зерна.

«З урахуванням погодних умов та прогнозів, у січні планую укладати контракти на експорт сої в Китай. Це новий етап для нас, і я впевнений у вдалому його завершенні», — розповів Тарас Чепурнатий.

Наступного року він прогнозує, що усі культури будуть прибутковими, оскільки експорт налагодиться. Проте наразі у планах засіяти навесні 400 га соєю.

Читати за темою: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама