16 січня 2024, 14:00, Агрохімія

Щонайменше 12 тисяч т мінеральних добрив заблоковано на митниці — УКАБ

Станом на 15 січня 2024 р. відомо про щонайменше 12 тис. т мінеральних добрив з 20 різних партій, що прямували до України суднами, залізницею та автотранспортом, й були заблоковані на митниці без зрозумілих підстав та з порушенням норм Митного кодексу. Про це повідомили компанії-члени «Українського клубу аграрного бізнесу» (УКАБ). 

Водночас компанії-імпортери подають повний перелік документів щодо добрив, підтвердження їх походження та маршруту від виробника, а також документи від виробника про якісні характеристики товару. Більшість заблокованих партій надійшли з ЄС від відомих виробників добрив.

«Згідно з наявною інформацією, за ініціативи органів контролю працівники ДМСУ масово проводять відбір проб (зразків) для лабораторного дослідження, проте не дозволяють завершити оформлення і завести добрива на склади до отримання результатів дослідження, яке може тривати 10-30 днів. Це спричиняє величезні збитки через простій транспорту, зрив строків постачання за наявними контрактами та ставить під загрозу подальше забезпечення добрив під весняну посівну кампанію, адже підживлення озимини стартує за кілька тижнів», — йдеться в повідомленні УКАБ.

За словами генерального директора УКАБ Олега Хоменка, проблема полягає не у відборі проб, а саме у блокуванні руху транспорту з добривами на склади, адже зазвичай дослідження проводяться паралельно і не мають блокувати постачання, що і передбачено Митним кодексом.

Нагадаємо, учасники ринку скаржаться на штучне зупинення імпорту добрив. Державна митна служба України з 1 січня не розмитнює добрива, які не пройшли перевірку в лабораторії на відповідність заявленим кодам класифікації, наявності вмісту прекурсорів та «російського сліду» в їхньому виробництві.

Це вже не перший випадок штучного призупинення імпорту з боку митниці. У лютому минулого року вона теж затягувала на 2 тижні розмитнення добрив, аргументуючи аналізами з пошуку «‎російського сліду».

За словами учасників ринку, нинішня ситуація призводить до простоїв суден в портах та вагонів на кордоні.

Читайте також: На українському ринку дефіцит аміачної селітри 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.