Реклама

На українському ринку дефіцит аміачної селітри

6 січня 2024 4501 0
На українському ринку дефіцит аміачної селітри
Kurkul.com

Новий 2024 р. в Україні розпочався з дефіциту аміачної селітри. В грудні 2023 року українські заводи в Черкасах та Рівному виробили лише 59 тис. т продукції.

Про це пише Latifundist.com з посиланням на Агенцію «Інфоіндустрія».

Як зазначається, у планах було виготовити 70 тис. т, а передоплати заходять вже на лютий. Тобто товар, оплачений в грудні 2023 року, аграрії та трейдери будуть отримувати в лютому 2024 р.

«Фактично є дефіцит селітри, який викликаний низькою завантаженістю виробництва та вкрай слабкими обсягами імпорту», — йдеться у повідомленні.

Своєю чергою, імпортери та виробники скаржаться на слабкий попит, що зумовлено скороченням експорту обсягів експорту зерна та іншої продукції АПК. Проблеми з проходженням кордону в Польщі, обстріли портів та черги на вивіз зерна, що доповнювались боротьбою із готівковим обігом зерна, стали причинами зниження цін і темпів продажу агропродукції аграріями. Таким чином, на січень аграрій не забезпечений коштами для купівлі добрив.

«В грудні та січні завжди аміачна селітра є топовим продуктом для закупівлі і це добриво для підживлення традиційне на українських ланах. Сезон внесення селітри почнеться з високих цін», — підсумували аналітики видання.

Нагадаємо, компанія OSTCHEM у грудні 2023 р. змінила ціни на мінеральні добрива. У порівнянні з листопадом аміачна селітра та КАС подорожчали на 500 грн/т. У новому році компанія ціни ще не змінювала.

Читайте також: У 2024 році триватиме скорочення використання пестицидів аграріями

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама