23 січня 2024, 11:00, Світ

Фермер-рекордсмен із врожайності кукурудзи розповів про головні секрети

Благодійний проєкт «Світ відбудовує українське село» провів відеозустріч для українських аграріїв з американцем Девідом Хулою — фермером-рекордсменом із врожайності кукурудзи (39,12 т/га), де він розповів головні секрети вирощування культури.

Детальніше читайте у спецпроєкті «Як зібрати 40 т кукурудзи з гектара — 7 секретів Девіда Хули».

Тож, розкриваємо секрети фермера:

  • 1. Для високої врожайності потрібне зрошення

27% площ у господарстві зрошуються. Використовують кругові системи. Також намагаються використовувати стрічкове зрошення, але на нього витрачається надто багато трудових ресурсів. Воду беруть з р. Джеймс. Вона з намулом, система забивається, тому воду фільтрують.

  • 2. Важливо робити аналіз ґрунтів

Важливо проводити аналіз ґрунту та брати зразки в один і той же час щороку. Аналіз ґрунту розкриває карту до внесення добрив. Варто проводити дослідження раз на місяць протягом сезону, щоб подивитись як змінюється ґрунт та показник pH.

Читайте також: У 2023 році кількість агродосліджень зросла на 27%

  • 3. Рівномірні сходи

Дуже важливо, щоб кукурудза сходила рівномірно. Сіють її за геометричною системою з нормою 32 000 нас./акр (прим. — близько 85 тис./га).

  • 4. Правильне налаштування сівалки
  • 5. Вносячи добрива, думайте про сівозміну

У лютому-березні вносять багато калію в сухій формі для всієї сівозміни, бо кукурудза споживає його більше, ніж потрібно для виробництва врожаю. Калій зосереджується в стеблі кукурудзи, а потім, коли вона буде розкладатись як пожнивні рештки, то він вивільниться для інших культур. Також на всю сівозміну вносять фосфор.

  • 6. Проводьте аналіз листкової маси

Починають досліджувати листя кукурудзи з повністю сформованим «комірцем» (лігулою). Аналіз показує у яких речовинах рослина має потребу. Тоді використовують фертигацію, внесення по листку або під рослини. Також аналіз листка допомагає визначити, які мікроелементи потрібні. В першу чергу — це бор.

  • 7. Перестрахуйте всі ризики

Багато фермерів збільшують норму висіву. Девід Хула не змінює густоту — від 20 до 52 тис. насінин/акр (50-130 тис./га). Вирощують гібриди кукурудзи з терміном достигання від 99 до 120 днів. Збирають кукурудзу рано, при вологості 28-29% та підсушують її. 

Інший спосіб керування ризиками: 16-рядною сівалкою засівають 8 рядків одним гібридом та 8 рядків іншим. Таким чином продовжується період запилення на 6-7 днів для того, щоб уникнути таких моментів, коли зависокі температури або коли похмура погода.

Читайте також: Експерти рекомендують аграріям диференціювати ризики і сіяти не одну культуру

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.