27 січня 2024, 12:00, Олійні

Який гібрид соняшника обрати в умовах посухи та економії на добривах — поради фермерам

Попри те, що минулий рік для соняшника по волозі був загалом сприятливим, все-таки посухостійкість залишається однією з основних характеристик для гібридів. Тим паче, що найбільші площі під олійною — саме в південних та східних областях.

Про це йдеться у матеріалі «Соняшник Авалон для складних економічних та погодних умов», пише Kurkul.com.

«Сьогодні в Україні клімат змінюється, і хоча минулоріч опадів випало достатньо, навіть по деяких регіонах — більше середньої багаторічної норми, та тенденція останніх 10 років показує, що кліматичні умови стають більш посушливими, і не лише в південних областях, а й у центральних. А температурні режими сприяють тому, що зона вирощування соняшнику посувається дедалі на північ і навіть на захід», — розповів директор «Євросем» Дмитро Шацман.

Відповідно, стійкість до дефіциту вологи підіймається дедалі вище по щаблях важливості характеристик гібридів. Так, експерт рекомендує обирати гібрид Авалон 7+ (NS 6046), рівень посухостійкості та стійкості до осипання у якого — 9 балів з 10.

Також цей гібрид Дмитро Шацман рекомендує тим фермерам, які економлять на добривах.

«Збираючи дані щодо урожайності наших гібридів серед клієнтів, ми побачили, що сьогодні понад половину з них або не вносили добрива, або істотно знизили дозу — як при передпосівному обробітку, так і по вегетації. Так само дуже прискіпливо ставляться до внесення засобів захисту. Відповідно і зріс попит на гібриди, які за будь-яких складних умов добре себе показують», — зазначив Дмитро Шацман.

Водночас, за його словами, повна відмова від внесення добрив не має стати традицією.

«Але сьогодні таку позицію наших аграріїв також можна зрозуміти. І вдалий вибір гібрида компенсує вимушене порушення технологій. А саме Авалон найменше відреагував на зменшення доз основних добрив», — додав експерт.

Його думку поділяють і фермери.

«Господарство у нас невелике, я одноосібник, обробляю 30 га. Загалом у нас 4-пільна сівозміна. Пшениця, соняшник, кукурудза і пар. Минулого року ми посіяли Авалон уперше, відвели під нього 6 га. Сіяли з нормою висіву 55 тис./га, без добрив і взагалі по вегетації не вносили ніякого живлення. Попередником була пшениця, а перед тим — пар. Гербіцид лише ґрунтовий застосували. У нашому регіоні посухи вже стали традицією, але Авалон дуже добре витримав такі умови. Стояв гарний такий, кошики великі, виповнені. Ось так, зовсім без добрив отримали 3 т/га врожаю», — розповів Віктор Сироватка, аграрій з Кіровоградщини.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.