30 січня 2024, 12:30, Садівництво

Ягідний кооператив з Тернопільщини отримав грант на розвиток

Ягідний кооператив «Файна поляна» з Тернопільщини після акселераційної програми Impact Business отримав грант на розвиток на суму €20 тис. На ці кошти планують збільшити потужності заморожування, посилити освітню роботу із місцевими домогосподарствами. Про це повідомляє «Дія.Бізнес».  

Основні напрямки діяльності кооперативу — сприяння у вирощуванні малини, суниці, обліпихи, смородини, бузини; а згодом — заморозка, доробка та реалізація різної ягідної продукції.

Як розповів голова правління СОК Тарас Андрійчук (ветеран АТО), у 2021 р. кооператив вже налічував близько 500 учасників. Наразі кооператив вже має у складі 2 фермерських господарства. 8 членів кооперативу зареєструвались як ФОПи, ті що збільшують насадження теж планують реєструвати свої ФГ/ФОП.

«В самому кооперативі теж щороку збільшується кількість працівників. Навколо нас розвиваються й інші напрямки. Зокрема у 2023 році у сезон ми вели співпрацю із 9 водіями з власним транспортом, які забезпечували логістику сировини для членів кооперативу», — додав садівник.

За його словами, завдяки Impact Business компанія виходить на новий рівень розвитку. Попри проблеми та труднощі через війну з росією, в планах «Файної поляни» — збільшення пропускної здатності сортувального цеху та потужностей заморозки до 20 тонн/добу. А також кооператив планує продовження і посилення освітньої роботи із місцевими домогосподарствами щодо впровадження сучасних агротехнологій, диверсифікації вирощування різних маржинальних плодово-ягідних культур та міжнародним принципам кооперації. 

Читайте також: Агроексперти поділяться лайфхаками із вирощування культур та секретами управління

«Завдяки отриманому гранту ми швидше розширимо виробничі потужності по доробці ягід та допоможемо економічному розвитку ще більшої кількості сільських родин», — додав Василь Мартюк, співзасновник СК «Файна Поляна».

За його словами, ключовими пріоритетами для кооперативу, окрім бізнес-цілей, є розширення можливостей для жителів сільських територій заробляти на своїй землі, зменшити еміграцію та зрощувати український середній клас шляхом розвитку сімейного ягідного фермерства та кооперації.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.