7 лютого 2024, 15:00, Агрохімія

Єврокомісія відкликає законопроєкт щодо скорочення використання пестицидів фермерами

Єврокомісія планує відкликати законопроєкт щодо скорочення використання хімічних пестицидів у сільському господарстві. Про це пише Politico.

Єврокомісія вперше запропонувала регулювання сталого використання пестицидів (SUR) у 2020 році в рамках «Зеленого курсу» — політичного проєкту фон дер Ляєн, який включає амбітні та юридично зобов’язуючі плани зробити континент кліматично нейтральним до 2050 року.

У червні 2022 року Комісія офіційно запропонувала законопроєкт SUR, поставивши за мету скоротити використання пестицидів та ризики на 50% до 2030 року.

«Комісія запропонувала SUR з гідною метою зменшити ризики, пов’язані з хімічними засобами захисту рослин. Але пропозиція SUR стала символом поляризації», — пояснила авторка законопроєкту президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Зі зростанням політичної опозиції з боку фермерських лобі та правоцентристських політиків, а тепер і з протестами фермерів, що охопили європейські країни, Єврокомісія все ж вирішила «дати задній хід».

Також минулого тижня Єврокомісія запровадила річну паузу у вимозі до фермерів залишати сільськогосподарські угіддя під паром заради збереження біорізноманіття.

Фон дер Ляєн також повідомила, що звіт про консультації з фермерами та екологічними групами буде готовий до кінця літа і стане основою майбутньої аграрної політики Євросоюзу, яка наразі базується на виділенні гігантських субсидій в рамках Спільної аграрної політики.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.