8 лютого 2024, 13:30, Україна

В Україні вже збудовано три заводи з переробки конопель

В Україні вже збудовано три заводи з переробки конопель, ще один в процесі будівництва.

Про це під час конференції про технології та людей Re:farm 2024 розповів директор інститут луб'яних культур НААН України Сергій Ткаченко. Передає кореспондент Kurkul.com із місця події.

Як зазначив Сергій Ткаченко, в четвертий завод інвестовано $12 млн — у дві лінії переробки.

Також він додав, що в інституті луб'яних культур закладено дослід, де коноплі по коноплях вирощують вже 95 років.

За словами Сергія Ткаченка, монокультура не призводить до накопичення хвороб та шкідників.

Завідувачка відділу селекції та насінництва конопель Інституту луб’яних культур, доктор сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник Ірина Лайко додала, що в інституту вже є 2 сорти технічних конопель, придатних до вирощування як медичні.

«У нас раніше вирощувалось 300 тис. га конопель. Я вірю, що хоча б частково ми повернемося до цієї культури. Принаймні 20 тис. га. Тоді з'явиться власна переробка і питання, як експортувати зерно, відпаде», — додала Ірина Лайко.


Нагадаємо, законопроєкт №7457 «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) у медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності» було прийнято у другому читанні у грудні 2023 р. Згодом народні депутати із парламентської фракції «Всеукраїнське об‘єднання «Батьківщина» зареєстрували у Верховній Раді проєкт постанови про скасування рішення ВР щодо ухвалення цього закону.

Проте 16 січня 2024 р. підписання законопроєкту було розблоковано.

Закон набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через шість місяців з дня набрання чинності. Упродовж трьох місяців Кабінет Міністрів має привести у відповідність із прийнятим законом усі нормативно-правові акти.

Документ регламентує поводження з наркотичними засобами з метою створення умов для розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування, проведення наукових досліджень ефективності конопель. Ліки на основі канабісу дозволені у 56 країнах, у тому числі державах ЄС, Канаді, Великій Британії та Сполучених Штатах.

Читайте також: В Україні запрацює електронний реєстр виробників технічної коноплі

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.