9 лютого 2024, 16:00, Світ

Польські фермери розпочали блокаду на кордоні

На польсько-українському кордоні поблизу пункту пропуску «Шегині» близько 100 польських страйкарів і 50 транспортних засобів заблокували під’їзний шлях до кордону. Про це повідомив речник ДПСУ Андрій Демченко, пише Укрінформ.

Блокада стосуватиметься усіх категорій транспорту, який перетинає державний кордон: вантажівок, легкових автомобілів, а також автобусів.

Нагадаємо, польські фермери оголосили про страйк з 9 лютого і аж до 10 березня.

«У нас була інформація від польських колег, що сьогодні з 10:00 почнеться блокування руху на напрямках пунктів пропуску «Ягодин», «Рава-Руська» і «Шегині». Станом на зараз, розпочалися дії з блокування у напрямку ПП «Шегині», з польського боку — це пункт пропуску «Медика». Близько 100 осіб і до 50 транспортних засобів заблокували під’їзний шлях до кордону. Вони знаходяться за кількасот метрів від пункту пропуску. Наразі не відбувається рух ні на виїзд з Польщі, ні на в’їзд ... для всіх категорій транспорту», — повідомив Андрій Демченко.

Речник висловив сподівання, що найближчим часом ця ситуація зміниться і на польській стороні віднайдуть можливість руху хоча б для легкових автівок і автобусів.

«По інших двох напрямках — це «Рава-Руська» і «Ягодин» станом на зараз не було інформації про початок дій з бокування, але не виключено, що вони почнуться», — додав Андрій Демченко.

Водночас Міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський заявив, що протести фермерів проти напливу товарів з України є виправданими.

У фермерів є законні побоювання, очікування, вимоги обмежити надмірний приплив товарів з України, а також з інших неєвропейських ринків на територію ЄС, зокрема до Польщі.

«Польща та інші прикордонні країни найбільше постраждали від рішення ЄС лібералізувати торгівлю, відкрити ЄС для притоку товарів з України, без мит, без квот. Це мала бути форма допомоги Україні. Ми ведемо двосторонні переговори з Україною про те, що ми хочемо встановити певні квоти, обсяги, які ми будемо контролювати. Якщо певного товару буде забагато, то буде блокада», — заявив міністр.

На думку Чеслава Секерського, протести польських, французьких і німецьких фермерів «були дуже корисними для тиску на ЄК» (Єврокомісію — ред.).

«Ми провели зустріч з представниками всіх профспілок і фермерських організацій, з фермерським самоврядуванням, щоб ці протести були найменш обтяжливими для громадян, але мали інформативне повідомлення про те, чому вони протестують. Це пов'язано з їхньою складною економічною ситуацією», — зазначив міністр.

Польський політик заявив, що у певних сферах буде потрібна повна блокада імпорту, як у випадку з зерновими.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.