15 лютого 2024, 09:00, Україна

Засновник органічної ферми із Запоріжжя релокувався на Дніпровщину і зайнявся млинарством

Органічний фермер із Запоріжжя Олександр Орєхін через окупацію був змушений переїхати на Дніпровщину. Там він вирішив зайнятися борошномельною справою. Про це пише ZAXID.NET.

До окупації на фермі аграрій вирощував борщовий набір, помідори, баклажани, огірки, цукіні, перці, салати, кавуни, дині. Із зернових культур — органічну пшеницю, жито, просо, соняшник, спельту (дику пшеницю), кукурудзу для дитячого харчування.

Фермер отримав мікрогрант «На власну справу» 250 тис. грн, також фінансово допомогла органічна асоціація Німеччини. Доклав ще своїх 150 тисяч грн і купив додаткове обладнання. Тож у травні 2023 року чоловік заснував в орендованому приміщенні у Новомосковську нове підприємство.

Воно поступово розвивається, Олександр Орєхін має багато планів. Він мріє змінити культуру споживання продуктів і привчити українців до якості та здорової продукції.

«Ми зараз вдосконалюємо нашу технологію, щоб це було вже наше українське борошно з правильними характеристиками і щоб воно дуже відрізнялося від звичайного радянського. Треба досягти мети, щоб наше борошно експортувалось в Італію, а не навпаки», — зазначив Олександр Орєхін.

На млині Олександр робить органічне і безглютенове борошно з пшениці, гречки, сочевиці, жита, спельти. Зараз обсяг виробництва — 10 тонн на місяць, але планує збільшити потужності. За перші два місяці роботи млинарське підприємство стало частиною експортного ланцюжка в країни ЄС: з їхнього борошна робили солодкі палички для дітей, які експортують в країни Євросоюзу.

Читати за темою: В Україні розпочали приймати заявки на гранти від переробних підприємств

Сировину мельник поки закуповує, але вже цього року планує вирощувати власне зерно на полі, яке взяв в оренду на Дніпровщині. Землю вже сертифікують за органічним стандартом і цього року почнуть засіювати. А ще підприємець роздумує над тим, щоб самому пекти хліб.

Навіть після деокупації рідного Дніпрорудного Олександр Орєхін продовжить розвивати органічне сільське господарство і борошномельну справу на Дніпровщині. Тим паче, що вдома безпечно сіяти поля можна буде не відразу. Оптимістичними планами Олександра на майбутнє є намір, крім виробництва і переробки продукції, запустити ще й туризм, пов’язаний з млинарством.

«У мене три освіти: туризм, агрономія і зараз дистанційно вчуся в Києві борошномельної справи. Раніше я не знав, як реалізувати свою туристичну спеціальність. Тепер приглянув у Запорізькій області старий млин-вітряк 1904 року. Від нього майже нічого не залишилося, але я вирішив його купити і відновити. Зараз це сіра зона, лінія розмежування. Я написав голові Василівської ОТГ, яка поки окупована, що маю намір провести реконструкцію млина і зробити його туристичним місцем. Він якраз на проїзній трасі до Азовського моря, буде гарна туристична локація», — поділився планами Олександр Орєхін.

Читайте також: Тримати пшеницю до останнього — це небезпечна стратегія

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.