17 лютого 2024, 12:00, Україна

Через різку зміну погодних умов збільшиться попит на препарати для збереження врожаю — фахівець

У сезоні 2024 для українських аграріїв основними культурами залишатимуться ріпак, соя, кукурудза, соняшник. Про це розповів Олександр Ростоцький, головний агроном компанії БТУ-Центр, на конференції Re:farm, пише SuperAgronom.com.

«Для наших аграріїв основними культурами залишаються ріпак, соя, кукурудза, соняшник. І, звісно, частина озимої пшениці вирощується у більшості господарств. Площі під цими культурами періодично змінюються. Так, цього року прогнозується збільшення посівів сої і зменшення посівів кукурудзи. Посіви соняшнику можливо дещо зменшаться, але в загальному залишаться на певному рівні», — зазначив Олександр Ростоцький.

Зважаючи на це, за словами фахівця, слід очікувати більшого попиту на інокулянти для сої. Крім того, погодні умови зими свідчать про те, що навесні посіви озимих здебільшого будуть перебувати в стресі, тому актуальними будуть і антистресанти.

«У зв'язку з тим, що ланка ріпак-соя-соняшник з наших полів нікуди не дівається, а культури просто міняються місцями, актуальною залишається проблема білої гнилі. В посушливіших регіонах вона буде меншою, але в центральних, північних та східних областях біла гниль буде досить розповсюджена. Маємо для цього власне рішення — препарат Склероцид, який ефективно впорається з хворобою як за внесення в ґрунт, так і за обробки по вегетації. Це той препарат з нашої лінійки, який працює не на збільшення врожаю, а на його збереження», — зазначив головний агроном БТУ-Центр.

Читати за темою: 70% українських аграріїв збільшать посіви сої, — опитування

Ще одним препаратом для збереження врожаю фахівець називає Липосам біоклей, який запобігає розтріскуванню стручків гороху, ріпаку, сої та захищає рослини від несприятливих погодних умов. Також стане в пригоді біоприлипач Липосам, який забезпечує високу ефективність ґрунтових гербіцидів при несприятливих погодних умовах (надлишкове зволоження, посуха).

«В останні роки показав високу ефективність препарат МікоФренд, який забезпечує активне заселення кореневої та прикореневої зони мікоризними грибами та сапрофітними ризосферними бактеріями. Саме симбіоз гриба і кореня значно розвиває та збільшує кореневу систему, дає можливість забезпечити рослину додатково вологою та елементами живлення. Крім того, препарат виконує ще одну функцію, а саме — вироблення природних антибіотиків заселеними грибами і бактеріями та пригнічення розвитку збудників хвороб», — підсумував Олександр Ростоцький.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.