19 лютого 2024, 18:00, Україна

На Житомирщині ветеран війни розводить креветок, щоб придбати біонічні протези

Ветеран війни Микола Тарасенко з Житомирщини, якому ампутували обидві ноги, заснував креветкову ферму, щоб заробити на біонічні протези.

Про це пише Kurkul.com з посиланням на hromadske.

Так, 21-річний Микола Тарасенко, військовослужбовець 95 десантно-штурмової бригади, після поранення, втрати ніг та демобілізації з вересня 2023 року розводить креветки Розенберга.

Ще у госпіталі хлопець випадково натрапив на відео про розведення гігантських річкових креветок. 

Опанувати цей бізнес молодому аграрію допоміг директор підприємства «Українська креветка» Олексій Слепньов. Він же і привіз личинки креветок на ферму.

Зараз їх тримають у двох басейнах: до весни підростуть, наберуть максимум ваги — і тоді Микола здасть їх для реалізації товариству «Українська креветка». А поки вся сім’я доглядає креветок, наче малих дітей. 

 

«Ця партія креветок пробна, ми лише вчимося їх вирощувати. От навесні отримаємо нові личинки, тоді все буде «по-дорослому». Мені дуже допомогли мої рідні, деякі приватні підприємці та ветеранські організації. Грошима, обладнанням. Повірили в мене. Бо це все — великі кошти. А виплати за поранення, за участь у бойових діях доводиться вигризати, я досі їх не отримав повністю», — зазначив Микола Тарасенко.

Читати за темою: Аграрії війни: ті, хто змінили трактори на зброю

Тепер у його планах — розширення ферми. Треба думати про воду для додаткових басейнів — стара криниця їх не потягне. Фермер хоче придбати й потужніше обладнання. Зараз іще не береться підраховувати, скільки років знадобиться, щоб з допомогою креветок назбирати гроші на біонічні протези, їхнє обслуговування за кордоном, на свої поїздки туди і супровід для них. Він усе ще «на старті».

«Механічні протези вичавлюють мені пах — здається, наче таз виломлюється. Боляче дуже ними користуватися. Я через це і хочу біонічні: щоб вільно ходити й вільніше жити», — пояснив Микола Тарасенко.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.