28 лютого 2024, 13:30, Зерно

Страхова відмовляє у виплаті компенсації за пошкоджене на кордоні зерно — трейдер

Внаслідок протестів польських фермерів на кордоні з вантажних вагонів на колії було висипано від 160 до 180 тонн українського зерна, яке прямувало до Марокко.

Як зазначив заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, пошкодження приватної власності є порушенням законодавства.

За його словами, українська сторона має підтвердження, що у Польщі розпочали відкривати кримінальні провадження щодо випадків, коли польські протестувальники розсипали українське зерно.

Тарас Висоцький запевнив, що «той, хто спричинив збитки, повинен відшкодувати їх. Це може бути вирішено за результатами суду або добровільно» і він «сподівається на максимально короткі терміни передачі справи до суду, справедливість та повну компенсацію збитків тими, хто їх завдав».

Водночас таке зерно було застраховане, тож власник вантажу мав би отримати страхову компенсацію. Проте страхові компанії вважають висипання зерна форс-мажором.

Про це в інтервʼю Latifundist.com розповів засновник трейдингової компанії «Агроойлтрейд» Сергій Орловський. Його вантажі двічі постраждали на кордоні у Польщі.

«Компанії, які займаються страхуванням (вантажів, — ред.), вони вважають, що це обставини непереборної сили та це відноситься до форс-мажору. Ми це питання зараз вивчаємо, цю юридичну сторону, є це форс-мажором чи ні, чи дасть орган типу Торгово-промислової палати про це повідомлення», — пояснив Сергій Орловський.

До слова, форс-мажорні обставини можуть бути підставою для звільнення страхової компанії від відповідальності за невиплату страхового відшкодування.

Читати за темою: У Польщі утилізують 30 т українського зерна, яке висипали із вагонів на колії

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.