29 лютого 2024, 18:00, Овочі

Вартість моркви на українському ринку на понад 70% нижча, ніж торік — аналітики

Поточного тижня на українському ринку відбулось падіння цін на моркву, що було обумовлено початком активних продажів запасів коренеплодів зі сховищ. Про це розповіли аналітики EastFruit.

Так, наразі  українські фермери пропонують до продажу моркву в середньому на 14% дешевше, ніж наприкінці минулого робочого тижня — по 7-10 грн/кг.

За словами виробників, негативний вплив на ціни чинить збільшення пропозиції на ринку моркви середньої та низької якості.

«Через досить теплу зиму якість продукції в необладнаних сховищах стрімко погіршується, що змушує фермерів розпродавати наявні запаси. Водночас гравці ринку зазначають, що власники якісної моркви, які не відчувають проблем зі зберіганням, вважають за краще призупинити продажі», — пояснили аналітики.

Також вони зазначили, що наразі вартість моркви в Україні вже в середньому на 72% нижча, ніж наприкінці лютого 2023 року. При цьому більшість учасників ринку не виключають ймовірності подальшого зниження цін, що пов’язано з досить невисокою торговельною активністю в цьому сегменті.

Нагадаємо, в Україні у 2023 році було побудовано овочесховищ на близько 20 тис. тонн, із яких 70% для зберігання цибулі, по 15% моркви та картоплі. У 2024 р. будівництво овочесховищ планують наростити удвічі.

Читайте також: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.