Реклама

Господарство з Волині отримало €82 тисячі з продажу вуглецевих кредитів

29 лютого 2024 130 0
ПОСП ім. Івана Франка
Kurkul.comПОСП ім. Івана Франка

ПОСП ім. Івана Франка з Волині у 2022 р. внесли 3 770 га в проєкт Carbon Farming. В результаті господарство отримало €82 тис. з продажу вуглецевих кредитів. Про це на конференції Re:farm 2024 розповів виконавчий директор підприємства Віталій Андрющенко.

Детальніше читайте у спецпроєкті «Вуглецеві кредити — як отримати більше за те, що робиш щодня» на Kurkul.com.

Щоб отримати вуглецеві кредити, в ПОСП ім. Івана Франка було виконано 3 заходи.

Перший крок — мінімізація обробітку ґрунту. Загалом вона сприяє скороченню витрат в цілому. Але в господарстві майже 4 тис. га піщаних ґрунтів, тому було прийнято рішення перейти на мінімальний обробіток ґрунту. 

«Вже цей пункт дозволив нам заробляти гроші. Компанія, яка формує вуглецеві сертифікати, має методологію обрахунку. Там йдеться, що якщо ви переходите на мінімальний обробіток, з огляду на те, що вам це точно потрібно, то за це нараховуються бали. Ми забрали важкі агрегати, поставили лущильники. За 2 роки помітили, що руйнується структура ґрунту, то зараз забираємо лущильники, а залишаємо вертикальний обробіток», — розповів виконавчий директор господарства. 

Другий крок — покривні культури, які утримують ґрунт від деградації та забирають з повітря CO2 і таким чином зменшують кількість вуглецю. Це також складова, яка формує вуглецевий кредитний сертифікат.

«2 роки ми працювали над тим, щоб знайти для себе ті культури, які будуть проміжними, в тому числі принесуть другий урожай. Ми обрали озиме жито, за яким сіємо кукурудзу на силос. Після кукурудзи на силос ми ще можливо встигнемо посіяти гречку, просо чи амарант. По суті ми можемо висіяти 3 культури, за які будуть нараховуватися вуглецеві кредити», — поділився Віталій Андрющенко. 

Третій крок — внесення органічного добрива.

«Поки що ми масово не вносимо органіку, тому що не маємо потрібних обʼємів. Але в цьому році під врожай 2024 року ми внесли курячий послід на 400 га. Зараз будемо вносити в систему ці дані й вони точно збільшують кількість одиниць у вуглецевих сертифікатах на 1 га», — зазначає він.

З 2022 р. господарство перейшло на мінімальний обробіток ґрунту, потім у 2023 р. додали покривні культури й під урожай 2024 планують додати до попередніх двох пунктів органічні добрива. Тобто до всіх цих агротехнологій, рано чи пізно, в господарстві прийшли б. Але зараз вони мають приємний бонус у виглядів коштів за вуглецеві кредити.

Читайте також: Аграрії можуть придбати гербіциди для кукурудзи за $2,95/га

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама